De maan ontstond voordat de aarde vast werd

De maan kreeg vorm toen de aarde nog een wolk van vloeibaar en gasvormig gesteente was. Zo luidt de nieuwste wetenschappelijke theorie over het ontstaan van onze kosmische metgezel.

© Sarah Stewart/UC Davis based on NASA rendering

4,5 miljard jaar geleden werd de jonge aarde getroffen door een planeet ter grootte van Mars. Bij de enorme botsing werden grote hoeveelheden materiaal in een baan om de aarde geslingerd, en later verzamelden de ronddraaiende brokstukken zich tot de maan.

Zo luidt de gangbare theorie over het ontstaan van de maan. Maar zo simpel is het niet, beweren onderzoekers van onder meer Harvard University in de VS.

Ze komen met de opzienbarende theorie dat de jonge aardbol bij de botsing veranderde in een reusachtige, draaiende donut van vloeibaar en gasvormig gesteente – een zogeheten synestia.

Vloeibaar gesteente groeide uit tot de maan

Net na de botsing heersten er in de wolk een zeer hoge druk en temperaturen van 3000 à 4000 ºC, maar ergens in de wolk begon het vloeibare materiaal samen te klonteren tot een object dat later de maan werd.

Binnen een paar honderd jaar werd de wolk kouder en kromp hij, waardoor de maan buiten de ring van materiaal kwam te draaien waaruit de aarde – opnieuw – ontstond.

Video

De onderzoekers hebben twee hoofdargumenten voor hun theorie. Ten eerste zou dat verklaren waardoor de maan niet zo veel grondstoffen heeft die makkelijk in gasvorm overgaan. In elk geval niet zo veel als de aarde.

Dat komt doordat de temperatuur in de ringvormige wolk zo hoog was dat dit type grondstoffen zich pas samenpakte toen de maan al was ontstaan.

Ten tweede kan een synestia ontstaan bij allerlei soorten botsingen tussen hemellichamen, wat de theorie plausibel maakt.

Voor de eerdere theorieën over de vorming van de maan was er een heel specifieke botsing tussen de aarde en een hemellichaam van een bepaalde grootte nodig.

Maan kreeg vorm in ringvormige aarde

Toen een vreemd hemellichaam op de aarde knalde, viel onze planeet uiteen tot een gloeiend hete, donutvormige wolk. Daarin ontstond onze maan.