De maan ontstond voordat de aarde vast werd
De maan kreeg vorm toen de aarde nog een wolk van vloeibaar en gasvormig gesteente was. Zo luidt de nieuwste wetenschappelijke theorie over het ontstaan van onze kosmische metgezel.

4,5 miljard jaar geleden werd de jonge aarde getroffen door een planeet ter grootte van Mars. Bij de enorme botsing werden grote hoeveelheden materiaal in een baan om de aarde geslingerd, en later verzamelden de ronddraaiende brokstukken zich tot de maan.
Zo luidt de gangbare theorie over het ontstaan van de maan. Maar zo simpel is het niet, beweren onderzoekers van onder meer Harvard University in de VS.
Ze komen met de opzienbarende theorie dat de jonge aardbol bij de botsing veranderde in een reusachtige, draaiende donut van vloeibaar en gasvormig gesteente – een zogeheten synestia.
Vloeibaar gesteente groeide uit tot de maan
Net na de botsing heersten er in de wolk een zeer hoge druk en temperaturen van 3000 à 4000 ºC, maar ergens in de wolk begon het vloeibare materiaal samen te klonteren tot een object dat later de maan werd.
Binnen een paar honderd jaar werd de wolk kouder en kromp hij, waardoor de maan buiten de ring van materiaal kwam te draaien waaruit de aarde – opnieuw – ontstond.