Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De maan

Het licht van de vollemaan wordt gebroken door kleine ijskristallen in cirruswolken. Dat leidt tot een glorie of halo om de maan. Deze ring is vanbinnen rood en daaromheen zie je wit licht, dat geleidelijk in intensiteit afneemt.

© JESPER GRØNNE, HVAD I HIMLEN.DK
Heelal - De maan

De maan is te zien in al zijn glorie

Een gigantische lichtkrans omringt de maan begin juli. Je hoeft nu eens niet op een onbewolkte hemel te hopen om een astronomisch verschijnsel te kunnen zien: vederwolken zorgen juist voor de glorie.

Op 9 juli wordt de hemel verlicht door de vollemaan. Als je omstreeks die datum rond middernacht naar de maan kijkt, heb je grote kans om een krans om onze natuurlijke satelliet te zien. Dit verschijnsel heet een glorie of maanhalo.

Je ziet het verschijnsel alleen bij dunne cirrus- of vederwolken aan de hemel. Kijk als het licht is of die er zijn, dan hoef je er ’s nachts niet vergeefs op uit. In het donker zie je die wolken niet.

Cirruswolken bestaan uit ijskristallen die het licht breken. Die breking splitst het licht, waarna de rode kleur het duidelijkst te zien is.

ZO DOE JE DAT

  • Zorg voor vrij uitzicht naar de horizon op zuidzuidoost. Hier zal de vollemaan staan, maar hij komt niet ver boven de einder uit. Het onderste deel van de glorie zal dan ook niet te zien zijn.

  • Wil je de glorie fotograferen, gebruik dan een groothoeklens. De glorie is zo groot dat je gewone lens niet het hele verschijnsel erop krijgt.

  • Stel je camera in op een belichtingstijd van een paar seconden. Met een statief vermijd je beweging op je foto’s. Op die manier krijg je het effect van de glorie goed in beeld, zodat je kunt zien dat de binnenste ring rood is.

Lees ook:

vollemaan
De maan

VOLLEMAAN – Maan verlicht de nachtelijke hemel

4 minuten
De maan

30 juni: Bekijk de blauwe lavavlakte van de maan van heel dichtbij

3 minuten
De maan

Maan had zijn eigen atmosfeer

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg