China test nieuwe maanbasis

200 dagen leefden vier Chinezen alsof ze op de maan waren. China en Europa plannen een permanente maanbasis, waar astronauten in hun eigen eten kunnen voorzien.

De vier vrijwilligers woonden in een module van 42 m2 en verbouwden eten in twee gekoppelde modules, waarbij ze werden gevolgd.

© Imago Stock/All Over, AFP/Ritzau Scanpix & ESA.

De mens moet weer naar de maan. Dat is de ambitie van meerdere ruimteagentschappen. Zo werkt het ruimteprogramma van China aan een stationaire maanbasis, waar taikonauten en astronauten jaren kunnen verblijven.

Vier proefpersonen hebben getest hoe het is om 200 dagen door te brengen op een afgesloten basis.

Het experiment vond plaats op het onderzoeksstation Lunar Palace, dat de Chinese ruimtevaartorganisatie op aarde heeft gebouwd. Lunar Palace bevat één woonmodule en twee modules voor gewassen.

Stroomstoring werd opgelost

Vier vrijwilligers, twee mannen en twee vrouwen, kweekten hun eigen eten en recycleden hun afval. Volgens Liu Hong, de hoofdontwerper van Lunar Palace, was de proef een succes.

De proefpersonen redden zich zonder hulp van buitenaf, losten problemen als stroomstoringen op en konden goed omgaan met de mentale uitdaging om zo lang geïsoleerd te leven.

© Imago Stock/All Over, AFP/Ritzau Scanpix & ESA.

Maanmilieu is zwaar voor het lichaam

China laat weten dat zijn maanbasis realiteit kan worden in samenwerking met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Daarmee is ESA’s bestaande plannen voor een maanbasis nieuw leven ingeblazen. Voor de bouw van de basis moeten materialen van de maan zelf worden gebruikt.

De maan heeft geen magnetisch veld dat het menselijk lichaam beschermt tegen geladen deeltjes van de zon.

Andere uitdagingen zijn dat de maan geen atmosfeer heeft en dat de zwaartekracht er slechts een zesde is van die op aarde.