Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De maan

Bekijk bijvoorbeeld de 86 kilometer brede Tychokrater op de zuidkant van de maan. Op de rand van de schaduwzijde worden de vormen van het landschap geaccentueerd door schaduwen.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK
Heelal - De maan

Bekijk het kraterlandschap op de maan van dichtbij

Eind februari komt de maan dicht bij de aarde en laat het bekende hemellichaam zijn indrukwekkende details zien. Dus haast je de winteravond in en maak een ontdekkingsreis over de maan.

Op 27 februari staat de maan op zijn maandelijkse baan het dichtst bij de aarde, in het perigeum.

Hij wordt dan supermaan genoemd, en lijkt ongeveer 14 procent groter dan wanneer hij op het verste punt in zijn baan is.

Een supermaan staat gemiddeld 363.396 kilometer van de aarde. Zo’n twee weken later bereikt de maan zijn verste punt – op 405.504 kilometer. Dat punt heet het apogeum.

Als de maan dichtbij staat, is het makkelijker om zijn spectaculaire inslagkraters, ravijnen, bergketens en weidse vlakten te zien.

Zo doe je dat

  • Ga rond 27 februari naar buiten als het 's avonds donker is. Rond 22.00 uur staat de maan hoog aan de hemel in zuidelijke richting en is hij goed te zien, zelfs in de stad. Vervolgens beweegt hij omlaag in westelijke richting.

  • Met een gewone verrekijker kun je de maan veel beter zien dan met het blote oog. Je ziet dan kleine details die anders niet waarneembaar zijn.

  • Als je een telescoop zonder motor hebt, richt die dan op de rechterkant van de maan. Dan kun je volgen hoe de maan langzaam door je gezichtsveld heen beweegt en het oppervlak van het hemellichaam supergedetailleerd zien.

Inslagkraters

© NASA (APOLLO 11)

Lees ook:

Mens

Bestaat ‘mensenhaas’?

2 minuten
Techniek

Supersonisch vliegtuig NASA stijgt volgend jaar op

2 minuten
Fisherman
Vissen

Bijten de vissen beter als het regent?

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg