Bekijk het kraterlandschap op de maan van dichtbij

Eind februari komt de maan dicht bij de aarde en laat het bekende hemellichaam zijn indrukwekkende details zien. Dus haast je de winteravond in en maak een ontdekkingsreis over de maan.

De maan

Bekijk bijvoorbeeld de 86 kilometer brede Tychokrater op de zuidkant van de maan. Op de rand van de schaduwzijde worden de vormen van het landschap geaccentueerd door schaduwen.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Op 27 februari staat de maan op zijn maandelijkse baan het dichtst bij de aarde, in het perigeum.

Hij wordt dan supermaan genoemd, en lijkt ongeveer 14 procent groter dan wanneer hij op het verste punt in zijn baan is.

Een supermaan staat gemiddeld 363.396 kilometer van de aarde. Zo’n twee weken later bereikt de maan zijn verste punt – op 405.504 kilometer. Dat punt heet het apogeum.

Als de maan dichtbij staat, is het makkelijker om zijn spectaculaire inslagkraters, ravijnen, bergketens en weidse vlakten te zien.

Zo doe je dat

  • Ga rond 27 februari naar buiten als het 's avonds donker is. Rond 22.00 uur staat de maan hoog aan de hemel in zuidelijke richting en is hij goed te zien, zelfs in de stad. Vervolgens beweegt hij omlaag in westelijke richting.

  • Met een gewone verrekijker kun je de maan veel beter zien dan met het blote oog. Je ziet dan kleine details die anders niet waarneembaar zijn.

  • Als je een telescoop zonder motor hebt, richt die dan op de rechterkant van de maan. Dan kun je volgen hoe de maan langzaam door je gezichtsveld heen beweegt en het oppervlak van het hemellichaam supergedetailleerd zien.

Inslagkraters

© NASA (APOLLO 11)