Bekijk de gigantische maan aan de hemel

Zondag wordt de maan een supermaan. Hij staat extreem dicht op de aarde en is vol, waardoor onze buurrots enorm lijkt.

Onze kosmische buur, de maan, wordt een supermaan als hij op zondag 3 december heel dichtbij komt en groter en helderder dan normaal lijkt.

We spreken van een supermaan als de maan vol is en binnen 90 procent van de kortst mogelijke afstand tot de aarde staat.

En zondag is het zo ver: de maan bevindt zich dan op 357.987 kilometer van de aardkloot.

De maan ziet er daardoor 7 procent groter en 16 procent lichter uit dan gewoonlijk.

De show begint om 16.47 uur, wanneer het officieel volle maan is. De supermaan bereikt echter zijn maximum als hij het dichtst op de aarde staat, en dat is maandagochtend om 9.45 uur het geval.

Vollemaan verslaat nieuwemaan

De maan beschrijft een langgerekte, ellipsvormige baan, en wanneer hij eens per maand op de kortste afstand tot de aarde staat, spreken we van het perigeum.

Soms treedt het perigeum op tijdens nieuwe- of vollemaan, en in beide gevallen hebben astronomen het over een supermaan.

We kunnen de supermaan echter alleen bij vollemaan waarnemen vanaf de aarde. Dat komt doordat de maan niet zichtbaar is tijdens nieuwemaan, wanneer het hemellichaam tussen aarde en zon staat.

Optische illusie maakt de maan groter

Het beste moment om van de maan te genieten is kort na zonsondergang, wanneer hij laag staat.

Dan ontstaat er een optische illusie, waardoor je hersenen gefopt worden en de maan nog groter lijkt dan hij is. Als hij laag aan de hemel staat, steekt hij af tegen het landschap en de mensen en voorwerpen die ook in beeld zijn.

Als het zondag en maandag onverhoopt bewolkt is, kun je de supermaan vanaf zondag 17.00 uur zien in het Virtual Telescope Project.