Bekijk de gatenkaas van dichtbij

MAANGIDS: Dankzij de ovale baan van de maan rond de aarde kun je eind juni extra dicht bij de zilvergrijze bal komen. En met een gewone verrekijker kun je al op ontdekking in hoge bergketens, diepe kloven en gigantische meteorietkraters vol oeroude, blauwe lava.

MAANGIDS: Dankzij de ovale baan van de maan rond de aarde kun je eind juni extra dicht bij de zilvergrijze bal komen. En met een gewone verrekijker kun je al op ontdekking in hoge bergketens, diepe kloven en gigantische meteorietkraters vol oeroude, blauwe lava.

Shutterstock

OVER DE MAAN

De aarde bevindt zich niet midden in de baan van de maan. En de baan van de maan is niet rond, maar ovaal.

De oorzaak van deze scheefte is dat de snelheid waarmee de maan zich voortbeweegt, niet hetzelfde is als de snelheid waarmee deze naar de aarde valt.

Op een bepaald punt in zijn baan versnelt de maan en trekt hij weg van de aarde. De zwaartekracht van de aarde trekt echter aan hem en remt hem af.

Ten slotte gaat hij nog maar zo langzaam dat de maan terugvalt naar de aarde – tot de zwaartekracht van de aarde de maan weer een slinger geeft. Dan heeft de maan weer zo’n vaart dat hij zich van de aarde kan verwijderen.

De maan heeft een ovale baan rond de aarde en staat daarom niet altijd even ver bij ons vandaan. Op dit moment staat de maan dicht bij de aarde en zijn de details op het oppervlak ervan goed te zien.

© Wikipedia

Wanneer de maan in deze cyclus op zijn dichtste punt bij de aarde staat, is hij ongeveer 14 procent groter aan de hemel dan op zijn verste punt. Daardoor kun je met een verrekijker al de bodem bestuderen, die vol zit met meteorietkraters, bergketens, ravijnen en vlakten.

Richt je kijker vooral op de rand van de verlichte zijde van de maan, waar de kraters en bergen goed te zien zijn door de lange schaduwen die ze op de bodem werpen.

Volg de astronauten

/ 3

Kleine planeet ramde de maan

Een 250 kilometer brede protoplaneet ramde 4 miljard jaar geleden de maan. De krater liep nadien vol lava, die nu gestold is.

Meteoriet joeg stoflijnen op

108 miljoen jaar geleden sloeg een meteoriet in en wierp lange lijnen van stof op, die tot 1500 kilometer van de krater vandaan lopen.

Apollo 11 landde op blauwe lava

De Apollo 11 landde in 1969 in het zuiden van de krater vol gestolde lava. Het hoge metaalgehalte maakt de lava blauwig van kleur.

© Shutterstock

MAANGIDS

ZO GA JE TE WERK

WAAR EN WANNEER?

Ga op 30 juni in het donker naar buiten. Om 22.00 uur staat de maan hoog aan de hemel op het zuiden en is hij ook vanuit de lichte stad goed te zien. Dan daalt hij richting het westen.

ZICHTBAARHEID?

Met een verrekijker zie je de maan al veel beter dan met het blote oog. Je kunt bijvoorbeeld details waarnemen die anders onzichtbaar zijn.

Als je een telescoop zonder motor hebt, richt die dan op de rechterkant van de maan. Volg de maan daarna in zijn tocht langs de hemel. Met de telescoop zie je extreem verfijnde details van het oppervlak van de maan.