3 maanfenomenen tegelijk

Een reeks maanfenomenen valt woensdag samen, waardoor een uiterst zeldzame ‘Super Blue Blood Moon’ ontstaat. De maan staat dicht op de aarde, is vol en heeft een rode gloed.

© NASA

Op woensdag krijgen we voor het eerst in 35 jaar de kans om een superblauwe bloedmaan te zien.

Deze aanduiding, ook bekend in de Engelse versie Super Blue Blood Moon, beschrijft drie maanfenomenen die samenvallen:

1. Supermaan

De maan is vol en staat binnen 90 procent van de kortst mogelijke afstand tot de aarde. Daardoor ziet de maan er 14 procent groter en 30 procent lichter uit dan normaal.

De afstand van de maan tot de aarde varieert doordat de baan langgerekt en ellipsvormig is.

2. Blauwe maan

Een blauwe maan is de tweede vollemaan in een kalendermaand. De maan ziet er niet blauw uit.

3. Bloedmaan

Een bloedmaan is hetzelfde als een totale maansverduistering.

De maan staat daardoor in de schaduw van de aarde, maar dat betekent niet dat hij tijdens een maansverduistering onzichtbaar is.

In de dampkring van de aarde wordt het zonlicht gefilterd en verstrooid, waardoor het rode licht met een lange golflengte doorgaat naar de maan. Dat geeft het hemellichaam een rode gloed, vandaar de naam bloedmaan.

Bekijk de show live

Op woensdag 31 januari doet zich een combinatie van deze drie verschijnselen voor.

Helaas kun je deze show niet overal op aarde met het blote oog waarnemen.

Alleen in Rusland, Azië, Australië en grote delen van de VS en op de Stille Oceaan is het goed te zien.

Als je je daar niet bevindt, kun je meekijken met de livestream van NASA, die het zeldzame verschijnsel vanaf woensdag 11.30 uur onze tijd laat zien.

Rectificatie: In het artikel stond dat het driedubbele maanverschijnsel 150 jaar geleden voor het laatst was opgetreden. Volgens onderzoekers van NASA was dit echter 35 jaar geleden. Op 30 december 1982 was er vanaf een aantal plekken op het oostelijk halfrond, zoals Japan, een Super Blue Blood Moon te zien. Op het westelijk halfrond kwam de vollemaan door het tijdverschil echter iets te vroeg. Daarom was er in bijvoorbeeld Noord-Amerika in december 1982 geen sprake van een Blue Moon. Hier kwam een Super Blue Blood Moon voor het laatst voor in 1866.