De maan

De maan

De maan

De aarde heeft maar één maan, terwijl andere planeten er meer hebben. De maan is van groot belang voor de aarde en vormt een van de fraaiste verschijnselen die we vanaf de aarde met het blote oog kunnen waarnemen. Maar wat maakt onze maan zo uniek? En wie was de eerste mens die voet op de maan zette? Op die vragen geven we antwoord op deze pagina, waar Wetenschap in Beeld de beste artikelen over de maan bijeen heeft gebracht. Je kunt meer te weten komen over de maan en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op maangebied.
Eerste man op de maan

De eerste mens op de maan

In juli 1969 zette astronaut Neil Armstrong de eerste stappen op de maan. ‘Eén klein stapje voor een mens, een gigantische sprong voor de mensheid’ – aan de gevleugelde woorden van Neil Armstrong vanaf de maan ging acht jaar van voorbereidingen vooraf. 400.000 mensen maakten de verwezenlijking van deze droom mogelijk. In totaal zijn er zes maanlandingen geweest, en de maan is tot nu toe het enige andere hemellichaam dat door mensen is bezocht. De astronauten die op de maan zijn geweest, voerden er wetenschappelijke experimenten uit en brachten in totaal 382 maanstenen en maanstof mee terug naar de aarde. Met de maanstenen worden nog steeds wetenschappelijke proeven gedaan.

Feiten over de maan

De temperatuur op het oppervlak van de maan wisselt sterk. Overdag kan het er wel 100 °C worden, en ’s nachts daalt de temperatuur tot -200 °C. De maannachten zijn zo koud omdat de maan geen atmosfeer heeft die de warmte vasthoudt als de zon ondergaat.

De baan van de maan en die van de aarde zijn zodanig met elkaar verweven dat de maan altijd met dezelfde kant naar de aarde staat.

De gemiddelde afstand tot de maan is 384.405 km, en de maan heeft een diameter van 3474 km.

De fasen van de maan

De maanfasen zijn gedefinieerd op basis van de stand van de maan ten opzichte van de aarde en de zon. De maan kent vier fasen: nieuwe maan, wassende maan, volle maan en afnemende maan.

Feiten over de maan

© Shutterstock
Bladzijde 1 / 4