Venus

Venus kent net als de maan fasen, en die kun je met een gewone verrekijker zien. 

© SHUTTERSTOCK

Bestudeer Venus met een verrekijker

Op 17 mei staat onze gloeiend hete buurplaneet helder aan de hemel. Met een gewone verrekijker zie je de grens tussen de lichte en de donkere kant.

14 mei 2018 door Jesper Grønne

Venus is een heldere planeet, vooral omdat hij zo dicht op de aarde staat. Bovendien gaat de planeet gehuld in een dik wolkendek dat het zonlicht weerkaatst als een spiegel. 

Met het blote oog is Venus niet veel meer dan een lichte stip, maar al met een gewone verrekijker of kleine telescoop kun je zien dat de schijf niet geheel rond is.  

In tegenstelling tot andere zichtbare planeten als Mars en Jupiter is Venus nooit een hele nacht aan de hemel te zien. Venus zie je ’s morgens óf ’s avonds en de planeet staat dan dicht op de horizon in de buurt van de zon. 

Je zou denken dat de planeet feller oplicht naarmate hij groter wordt, maar het is net andersom. Venus wordt voller als de afstand tot de aarde toeneemt. En hoe langer het licht onderweg is, hoe zwakker het wordt. 

Zo doe je dat

  • Op 17 mei, een uurtje na zonsondergang, zie je Venus rond 15 graden boven de horizon in noordwestelijke richting. Hij staat iets rechtsboven de maan. Na een paar uur verdwijnt de planeet achter de horizon. 
  • Met het blote oog kun je Venus en de maan duidelijk zien, maar omdat ze niet zo hoog staan, moet je een plek opzoeken met een vrij zicht op de horizon.
  • Met een verrekijker of telescoop zie je dat Venus maar voor zo’n 85 procent wordt verlicht door de zon. De planeet is al zichtbaar als de hemel nog rood is van het zonlicht omdat hij zo helder is. 

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: