Shutterstock

Bestudeer Venus met een verrekijker

Op dit moment is onze buurplaneet Venus met het blote oog te zien – en met een gewone verrekijker neem je verrassende details waar. Lees hier hoe je het spectaculaire verschijnsel ziet.

Venus is een heldere planeet, vooral doordat hij zo dicht op de aarde staat. Bovendien gaat hij in een dik wolkendek gehuld dat het zonlicht weerkaatst als een spiegel.

Met het blote oog is Venus maar een lichte stip, maar met een gewone verrekijker of kleine telescoop kun je al zien dat slechts een deel van het zichtbare oppervlak van de planeet door de zon wordt verlicht.

Gaandeweg in Venus’ baan om de zon wordt meer van zijn oppervlak verlicht, maar het licht wordt tegelijk zwakker doordat de planeet van ons af beweegt.

Venus oogt het grootst als hij het dichtst bij ons staat – precies tussen de zon en de aarde in. Maar dan ligt hij grotendeels in de schaduw. De hoek waaronder we Venus zien, is daardoor bepalend voor de helderheid.

Venus' faser
© Ken Ikeda Madsen

Rechte hoek maakt Venus helderst

Vanaf de aarde gezien varieert de sterkte van het weerkaatste licht van Venus naarmate zijn baan om de zon de hoek verandert waaronder we hem zien.

Vanaf de aarde gezien is het grootste deel van Venus verlicht als hij het verst weg staat. Hij oogt dan wel kleiner.

Als Venus het dichtst bij de aarde staat, oogt hij groter, maar bevindt hij zich grotendeels in de schaduw.

Als de hoek tussen de aarde, Venus en de zon 90° is, is het licht van Venus vanaf ons gezien het helderst.

Anders dan Mars of Jupiter is Venus nooit een hele nacht aan de hemel te zien. Dat komt doordat hij dichter bij de zon staat dan de aarde en zich daarom altijd vlak bij de zon aan de hemel bevindt.

Als gevolg daarvan is de planeet alleen bij zonsopkomst of -ondergang laag boven de horizon te zien.

Gids voor Venus

Venus
© Jesper Grønne

WAAR EN WANNEER?

Ga op 4 juni laat op de avond naar buiten om Venus te zien. Rond 22.40 uur vind je de heldere planeet circa 20 graden boven de horizon op het westnoordwesten.

ZICHTBAARHEID

Met het blote oog kun je Venus duidelijk zien. De planeet staat niet zo hoog, dus zoek een hoge plek met vrij zicht op de horizon – en bij voorkeur zonder al te veel luchtvervuiling.

Met een verrekijker of telescoop zie je dat Venus maar voor ongeveer een derde wordt verlicht door de zon. Vanaf de aarde gezien is Venus de helderste planeet van het zonnestelsel.