Bekijk de eerste close-ups in kleur van Saturnus

De ruimtesonde Cassini heeft de eerste foto’s teruggestuurd van zijn duik tussen Saturnus en zijn ringen door. Bekijk de spectaculaire kleuren die de gasreus herbergt.

Saturnus

Op nieuwe foto’s zijn de kleuren aan de noordpool van Saturnus te zien.

© NASA/JPL-Caltech/SSI/Sophia Nasr

Welke kleuren zou je zien als je zou meeliften met de ruimtesonde Cassini, die dichter naar Saturnus vloog dan enig vaartuig ooit heeft gedaan? Dat is nu bekend.

Door beelden samen te voegen met verschillende kleurenfilters is een waarheidsgetrouw beeld gecreëerd van het uitzicht dat de ruimtesonde had toen hij heel dicht bij de gasreus kwam.

Azuurblauwe orkaan licht op

Een van de eerste kleurenfoto’s is gemaakt door astrofysicus Sophia Nasr.

Zij bewerkte de beelden van de noordpool van de planeet, waar zich een bijzondere, zeshoekige wolkenformatie bevindt met een orkaan in het centrum. De storm licht op in een heldere, azuurblauwe kleur. Dat komt doordat het zonlicht er op dezelfde manier wordt verspreid als wanneer wij hier op aarde naar de blauwe lucht kijken.

Meestal is de storm geheel blauw, maar met de wisseling van de seizoenen verandert hij van kleur. Op dit moment vindt de zomerzonnewende plaats aan de noordpool van Saturnus, en door het felle zonlicht ontstaat de goudkleurige ring rond het oog van de orkaan.

Het centrum van de orkaan heeft een doorsnede van wel 2000 kilometer. Dat is 20 keer zo groot als de orkanen die wij op aarde kennen.

Sophia Nasr is niet de enige die het kleurenspectrum aan de noordpool van Saturnus in beeld heeft gebracht. Ook de grafisch ontwerper Jason Major heeft de foto van de Cassini ingekleurd.

Geef Saturnus zelf kleur

Op 15 september maakt de Cassini zijn laatste duik, waarna hij in vlammen opgaat. Maar tot die tijd zal de sonde nog meer foto’s maken van het ringenstelsel van Saturnus, die rechtstreeks naar de aarde worden gestuurd.

Als je de foto’s van de Cassini zelf wilt inkleuren, kun je deze uitgebreide handleiding van Planetary Society gebruiken.