Astronomen vinden onbekende dwergplaneet

Astronomen hebben een spectaculaire ontdekking gedaan: in de buitenste regionen van het zonnestelsel, drie keer zo ver van de zon als Pluto, staat een nog onbekende dwergplaneet.

DeeDee

De recent ontdekte dwergplaneet staat drie keer zo ver van de zon als Pluto.

© Alexandra Angelich (NRAO/AUI/NSF)

In de buitenste regionen van het zonnestelsel hebben astronomen een zeldzame, spectaculaire ontdekking gedaan.

Ze observeerden een nog onbekende dwergplaneet, die drie keer zo ver van de zon staat als Pluto.

Het kleine hemellichaam heeft de naam 2014 UZ224, maar wordt DeeDee genoemd naar het Engelse distant dwarf – verre dwerg in het Nederlands.

Een bolronde vorm

DeeDee is net zo lastig te zien als een brandende lucifer tussen de aarde en de maan, wat verklaart dat het hemellichaam zo lang onopgemerkt is gebleven.

In 2014 ontdekten astronomen een groot object aan de andere kant van de Kuipergordel. De ALMA-telescoop in Chili werd op het gebied gericht, en uit de analysen daarvan bleek dat het om een dwergplaneet ging.

DeeDee heeft een diameter van 635 kilometer – groot genoeg om een bolronde vorm te kunnen hebben – en draait om de zon. Daarmee voldoet het hemellichaam aan de voorwaarden voor een dwergplaneet.

Om te worden opgewaardeerd tot een planeet, moet de planeet ook andere objecten uit zijn baan hebben geveegd. Dat is bij DeeDee niet het geval.