Shutterstock
Dyr på savannen

Hoe zou het dierenleven eruitzien zonder mensen?

Kunnen biologen zeggen hoe het dierenleven op het land zich had ontwikkeld als de mens niet had bestaan?

Een aardbol zonder mensen zou er grotendeels uitzien als de Afrikaanse nationale parken met hun rijke dierenleven.

Dat blijkt uit een onderzoek uit 2015, waarbij onderzoekers van de Deense universiteit van Aarhus simuleerden hoe de zoogdieren over de wereld zouden zijn verdeeld als de mens niet had bestaan.

Wij verdringen de grote zoogdieren

Het grootste deel van de wereld is arm aan grote zoogdieren. De kleurcodes op de kaarten tonen het aantal soorten van meer dan 45 kilo.

Dyr i verden
© Søren Faurby

Zonder mensen waren er op het grootste deel van de aardbol meer grote zoogdieren geweest. Zo zou Zuid-Amerika 45 soorten grote zoogdieren hebben in plaats van vijf.

Dyr i verden
© Søren Faurby

De kaart laat zien dat alleen Afrika redelijk wat grote zoogdieren heeft – deels doordat ze hier beschermd in grote nationale parken kunnen leven.

De grote zoogdieren zouden volgens de onderzoekers waarschijnlijk over bijna de hele wereld verspreid zijn.

Vooral Noord- en Zuid-Amerika hadden dan veel meer grote zoogdieren gehad – zelfs net zo veel als Afrika. In Zuid-Amerika zouden 45 soorten grote zoogdieren hebben geleefd in plaats van maar vijf.

Næsehorn og elefanter

Er hadden olifanten en neushoorns in West-Europa kunnen leven als de mens er niet was geweest.

© Shutterstock

Nu heeft alleen Afrika zo veel soorten grote zoogdieren, zoals olifanten, nijlpaarden, giraffen en neushoorns. In alle andere werelddelen zijn de grote soorten verdwenen door de verspreiding en levenswijze van de mens.