Shutterstock
Ondergang van de aarde

Zes wegen naar de ondergang van de aarde

Over zo'n 5 miljard jaar gaat de zon uitdijen. De rode reus zal het leven op aarde verschroeien en de oceanen verdampen. Maar voor ons kan het einde al veel eerder komen. Deze zes rampen kunnen leiden tot de ondergang van de aarde.

Er zijn allerlei wegen die leiden naar de ondergang van de aarde, en sommige rampen kunnen ons morgen al treffen. En hoe dan ook zal onze planeet nog maximaal zo'n 5 miljard jaar bestaan.

Tegen die tijd heeft de zon al zijn waterstof verbruikt en wordt hij een rode reus. Onze ster zwelt op, verteert de dichtstbijzijnde planeten en grilt al het leven op aarde.

1. Botsing met een komeet

De hele mensheid kan in gevaar zijn, want het klimaat op aarde wordt beïnvloed door de enorme explosie. We zullen het pas een paar weken van tevoren zien aankomen, en dan is er niets meer aan te doen.

2. Uitbarsting van een supervulkaan

In de directe omgeving wordt alles totaal verwoest. Wereldwijd zal het klimaat veranderen en worden landbouwgebieden onbruikbaar. Niemand weet wanneer de volgende supervulkaan uitbarst. Het enige wat we kunnen doen is de omwonenden evacueren en hopen dat de aarde niet decennialang zal worden verduisterd door de as.

3. Verdwijnen van aardmagnetisch veld

Het magnetisch veld wordt gevormd door bewegingen in de vloeibare kern van de aarde en beschermt ons tegen straling uit de ruimte. Als de kern stolt, verdwijnt het magnetisch veld. Het gevolg is dat de zonnewind de dampkring langzaam zal afpellen en al het leven op aarde zal doden.

4. Hypernova op korte afstand

Als een grote ster explodeert en gammastraling uitzendt, zal de ozonlaag voor meerdere jaren worden verwoest. Daardoor zullen grote groepen organismen uitsterven. We kunnen proberen te voorspellen waar hypernova's zullen ontstaan, maar als we er al een ontdekken, kunnen we er niets tegen beginnen.

5. Botsing met Mars

Als we door verschuivingen in het zonnestelsel in botsing komen met een buurplaneet zoals Mars, wordt al het leven weggevaagd en zal de aarde er heel anders gaan uitzien. Maar zoiets zal op zijn vroegst over meer dan 3 miljard plaatsvinden, en dan is de mens waarschijnlijk al uitgestorven.

6. Inslag van een planetoïde

Een planetoïde is zwaarder en langzamer dan een komeet, maar de gevolgen van een botsing zijn hetzelfde. Als een planetoïde de aarde op het land treft, ontstaat er een gigantische krater.

Komt hij in zee terecht, dan zullen miljoenen mensen sterven door een tsunami. Als de planetoïde op tijd wordt ontdekt, kan hij mogelijk uit koers worden gebracht door een raket of een atoombom.