Weerkaatst ruimtestof creëert spectaculaire gloed aan de hemel

Door het vele stof rond de zon verlicht het zogeheten zodiakaal licht de hemel na zonsondergang.

Het zodiakaal licht is te zien als een lichtkegel die verrijst aan de horizon.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Al ziet zodiakaal licht eruit als een zonsondergang, het spectaculaire verschijnsel ontstaat pas zo’n twee uur na zonsondergang, rond 22 uur, als het schemerlicht is verdwenen.

Dan zie je een kegelvormig waas, dat scheef op de horizon op het westen staat.

Het licht komt van een enorme schijf van stof van onder andere kometen rond de zon, die zonlicht terugkaatsen naar de aarde.

Kijk op het juiste moment omhoog

Het verschijnsel is zichtbaar tot eind maart.

Zodiakaal licht is het best waar te nemen in het voorjaar, want dan staat de schijf met alle planeten in hun banen vrijwel loodrecht op de horizon. Je kunt het zodiakaal licht ook in het najaar zien, maar dan in oostelijke richting.

FEIT: zonnestofring komt tot Jupiter

Rond de zon bevindt zich een enorme schijf van stof met een diameter van zeker 1,5 miljard kilometer. Saturnus en de andere gasplaneten zijn dus niet de enige hemellichamen die een ring van deeltjes om zich heen hebben.

Die heeft de zon ook: de interplanetaire stofschijf geheten.De aarde bevindt zich midden in die schijf, die zich tot aan de baan van Jupiter uitstrekt.

In de stofschijf razen deeltjes met een diameter van 0,1-100 micro meter rond. Het stof bestaat onder andere uit de restanten van de oorspronkelijke gaswolk, die 4567 miljoen jaar geleden het zonnestelsel vormde.

Maar ook veel recentere gebeurtenissen hebben eraan bijgedragen, zoals botsingen tussen kometen en planetoïden.