green and blue flashes at sunset

Wat is die groene flits bij zonsondergang?

Bij gunstige atmosferische omstandigheden kun je in de laatste seconden dat er zonlicht is een bijzonder lichtverschijnsel waarnemen: blauwe en groene flitsen.

16 april 2012

Bij gunstige atmosferische omstandigheden kun je de laatste seconden dat er direct zonlicht is, een groene of een blauwe flits waarnemen. Dit lichtverschijnsel is vrij zeldzaam, want het treedt alleen op bij een dampkring zonder al te veel deeltjes en bij rustige luchtlagen.

De rustige, gelaagde atmosfeer breekt het zonlicht in allerlei kleuren, als een groot prisma. De korte golflengten – groen, blauw en violet – zouden we als laatste moeten zien als de zon ondergaat. Door deeltjes en door atmosferische onrust worden die korte golflengten echter makkelijker verspreid.

En als de zon ondergaat – waarbij het licht vanwege ons lage gezichtspunt door een groter gedeelte van de dampkring moet – is het voor groen moeilijker om door te dringen, en nog lastiger voor tinten blauw en violet.

Roodschakeringen zijn meestal dan ook de laatste zichtbare kleuren. Maar als de omstandigheden gunstig zijn, kun je een duidelijke groene of zelfs blauwe lichtflits zien in de allerlaatste seconden, net voordat de zon achter de horizon verdwijnt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: