Waarom lijkt de aarde zo klein vanaf de maan?

De aarde lijkt heel klein vanaf de maan. Waarom?

Earth seen from the moon

De aarde is vier keer zo groot als de maan. Als je vanaf de maan naar de aarde kijkt, lijkt die dus vier keer zo groot als de maan vanaf de aarde.

Maar zo wordt het niet altijd ervaren volgens de verhalen van de astronauten die op de maan zijn geweest. De eerste man op de maan, Neil Armstrong, verwoordde het als volgt:

‘Ineens realiseerde ik me dat deze kleine mooie, blauwe “erwt” de aarde was. Ik stak mijn duim op, deed één oog dicht en mijn duim bedekte de aarde volledig. Ik voelde me helemaal geen reus. Ik voelde me zelfs heel, heel klein.’

Onvergelijkbaar

De manier waarop je iets ervaart, hoeft in het echt niet zo te zijn. We kennen het verschijnsel ook van hier op aarde, waar de maan aan de horizon groter lijkt dan hoog in de lucht. De verklaring daarvoor is dat je de maan hoog aan de hemel niet goed met iets anders kunt vergelijken.

Dit verschijnsel trad ook op toen het eerste team astronauten aan boord van de Apollo 8 naar de maan vloog. Er waren navigatieproblemen en de controlekamer vroeg de bemanning in de richting van de aarde te navigeren.

Het antwoord daarop luidde: ‘Dat is prima – zodra we haar hebben gevonden!’ De controlekamer barstte daarop in lachen uit, maar desalniettemin duurde het bijna een uur voordat ze de aarde hadden gevonden.