Don Davis/NASA
Illustratie van enorme planetoïde

Prehistorische monstertsunami veranderde de aarde

Toen de aarde 66 miljoen jaar geleden werd getroffen door een enorme planetoïde, leidde dat mogelijk tot een van de meest angstaanjagende tsunami’s ooit.

Hij veroorzaakte een regen van gloeiende glazen bollen, veranderde het leven op aarde en betekende het einde van de dinosauriërs.

De reusachtige planetoïde die 66 miljoen jaar geleden op aarde insloeg, was een van de grootste killers in de geschiedenis van onze planeet.

Onderzoekers van de universiteit van Michigan maakten een gedetailleerde simulatie van de megatsunami die ontstond in de noodlottige minuten na de inslag. Daaruit blijkt dat deze duizenden keren heviger is geweest dan elke andere tsunami die we kennen.

‘Elke historisch gedocumenteerde tsunami verbleekt hierbij,’ schrijven de onderzoekers.

Dit zijn de vijf dodelijkste tsunami’s

30.000 keer meer energie

Het is een van de eerste studies die de wereldwijde impact van de prehistorische reuzetsunami serieus weergeeft in een peer-reviewed artikel.

De modellen laten zien dat de golven groot genoeg waren om de zeebodem duizenden kilometers van het inslagpunt aan de rand van het Mexicaanse schiereiland Yucatán te veranderen, en dat ze een uur na de inslag waarschijnlijk 300 meter hoog waren.

Uit de berekeningen blijkt ook dat de destructieve energie van de oceaangolven maar liefst 30.000 keer groter was dan die van de tsunami die op tweede kerstdag 2004 14 landen rond de Indische Oceaan trof en waarbij meer dan 225.000 mensen omkwamen – een van de grootste tsunami’s in de recente geschiedenis.

Animatie: Tsunami rolt over de Indische Oceaan in 2004

Op 26 december 2004, tweede kerstdag, trof een ongekend grote tsunami 14 landen rond de Indische Oceaan. Zeker 226.000 mensen kwamen om. In deze video zie je hoe de tsunami zich verspreidt van het epicentrum van de aardbeving bij Sumatra.

Muur van water beukt in op het land

De onderzoekers analyseerden ook 120 bodemmonsters van vóór en na de inslag, om hun computermodellen te dubbelchecken.

Tsunami
© Shutterstock

Lees ook:

Daaraan konden ze zien dat de golven helemaal tot het huidige Nieuw-Zeeland kwamen en sedimenten verstoorden in de zeebodem over de halve aardbol.

De onderzoekers bekeken niet specifiek hoe hoog de golven waren rond de kustgebieden. Maar ze schrijven dat de tsunami waarschijnlijk dramatische hoogten bereikte naarmate deze land naderde, doordat het water werd samengeperst en een muur vormde die op het land inbeukte.