Wat is de ozonlaag?
De atmosfeer van de aarde bestaat uit een aantal gassen, waarvan ozon er één is. Met de ozonlaag bedoelen we de laag in de atmosfeer die uit ozon bestaat en de aarde als een schild beschermt tegen de gevaarlijke ultraviolette straling van de zon.
De atmosfeer of dampkring van de aarde bestaat uit vier lagen: de troposfeer, stratosfeer, mesosfeer en thermosfeer. In de stratosfeer, die zich op 15 tot 50 kilometer boven het aardoppervlak bevindt, komen de grootste concentraties ozon voor.
De grootste concentratie ozon, circa 90 procent, is te vinden op een hoogte van 15 tot 35 kilometer boven het aardoppervlak.
Hoe wordt de ozonlaag gevormd?
Ozon wordt van nature gevormd en afgebroken door de uv-straling van de zon.
De ozonvorming vindt plaats in de atmosfeer, wanneer de uv-stralen van de zon zuurstofmoleculen (O2) splijten tot zuurstofatomen (O), die vervolgens met elkaar reageren en ozon (O3) vormen.
Het natuurlijke chemische proces in de atmosfeer waarbij ozon wordt gevormd en afgebroken, was in het verleden in evenwicht. Maar door de uitstoot van ozonafbrekende gassen door de mens ontstond er een onbalans.