Kaart laat je tunnel naar de andere kant van de aarde graven

Heb je je als kind weleens voorgenomen een tunnel helemaal naar China te graven? Een interactieve kaart laat zien waar je eigenlijk zou uitkomen.

Waar kom je uit als je een tunnel graaft dwars door de aarde? Een interactieve kaart geeft het antwoord.

© Thomas Arnoldi

Heb jij je weleens afgevraagd waar je uitkomt als je een tunnel graaft dwars door de aarde? Met deze interactieve kaart kom je erachter, waar ter wereld je ook bent.

Graaf je bijvoorbeeld vanuit Amsterdam, Kopenhagen of Keulen recht naar beneden, dan kom je in de Stille Oceaan bij Nieuw-Zeeland weer tevoorschijn.

Vanuit bijna elke plek in Europa kom je uit in de zee, behalve als je in Spanje begint te graven. Dan kun je in het noorden van Nieuw-Zeeland weer boven komen.

Argentijnen kunnen naar China graven

De kaart laat onder andere zien dat de Russische stad Oelan-Oede recht tegenover Puerto Natales in Chili ligt en dat de Argentijnse inwoners van de plaats Rafaela een tunnel kunnen graven naar China.

Mocht je je daadwerkelijk in zo’n ambitieus graafproject willen storten, dan moet je eerst een paar levensgevaarlijke lagen door.

De eerste is de aardkorst, die circa 75 kilometer dik is. Dan komt de mantel, die zich over 2900 kilometer uitstrekt en op sommige plekken de 4000 °C bereikt.

© NASA/JPL-Université Paris Diderot - Institut de Physique du Globe de Paris

Aardkern verplettert je

Na de mantel begint de buitenkern van vloeibaar ijzer, die net zo warm is als het oppervlak van de zon.

En dan ben je nog niet eens bij de binnenkern. Hier is de druk 3,6 miljoen keer zo groot als aan de oppervlakte en kan het wel 6000 °C worden.

De diepste boring ooit werd in 1970 gestart door Russische wetenschappers. In 1983 bereikten ze een recorddiepte van 12.262 meter vanaf het schiereiland Kola in Rusland.