Earth core

IJzerregen vormde de aardkern

Volgens een nieuwe theorie werd de aardkern gevormd door druppelend ijzer.

9 mei 2014

We hebben nog maar 12 kilometer diep in onze planeet geboord: een fractie van de circa 6400 kilometer naar het hart van de aarde.

Op basis van experimenten in het lab hebben onderzoekers van Stanford University in Californië, VS, nu echter toch een van de vele raadsels over onze aarde weten op te lossen: hoe de kern van metaal werd gevormd.

Met behulp van geavanceerde röntgentechnologie onderzochten de wetenschappers hoe ijzer en gesteenten reageren onder de kolossale druk en extreme hitte in de aarde.

Metallische regen maakte de aardkern

De onderzoeksresultaten duiden erop dat de kern niet zoals we dachten in één keer is gevormd. Hij is juist ontstaan in miljoenen jaren door een soort metallische regen, waarbij druppels ijzer vanuit de mantel – het deel van de aarde dat zich uitstrekt vanaf de aardkorst tot aan de buitenkern op circa 2900 kilometer diepte – in de kern terecht zijn gekomen.

De onderzoekers denken dat het ijzer uit de gesteenten geperst is door de enorme druk die heerst op meer dan 1000 kilometer diepte. De druppeltjes ijzer vormden beekjes en zijn zo door het gesteente de kern in gesijpeld, zoals water door gemalen koffie in een koffiezetapparaat stroomt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: