Het Zuidpoolijs verbergt diepe geheimen

Antarctica is gepokt en gemazeld door enorme meteorieten en aardkrachten. Onder het ijs hebben organismen zich miljoenen jaren in afzondering ontwikkeld.

Antarctica

Onderzoekers hebben de Zuidpool zijn oeroude geheimen ontfutseld.

© Commander John Bortniak, NOAA Corps.

Gigantische meteoriet viel op Antarctica

Meteoriet

Een meteoriet verpletterde Antarctica.

© Shutterstock

Afwijkingen in het gravitatieveld duiden op een van 's werelds grootste meteorietkraters. Met zijn 480 kilometer is hij 2,5 keer zo groot als de krater waardoor de dinosaurussen uitstierven. Hij is zeker 100 miljoen jaar oud.

Hete bel loert onder het oppervlak

Magma

Gloeiend hete magmabel onder het oppervlak van Antarctica.

© CARSTEN PETER/NATIONAL GEOGRAPHIC CREATIVE

In 2017 vonden de onderzoekers bewijs voor een manteldiapier onder West-Antarctica: een enorme bel van hete steenmassa uit het binnenste van de aarde. Op Hawaï leiden diapieren tot een grote vulkanische activiteit

Meer wemelt van het unieke leven

Meer

Nieuwe soorten kunnen zich schuilhouden in een verborgen meer.

© Shutterstock

Minstens 400 meren gaan schuil onder het ijs, en met 5400 kubieke kilometer water is het Vostokmeer het grootste. Volgens onderzoekers is het ecosysteem daarvan zo’n 25 miljoen jaar van de omgeving geïsoleerd geweest.

IJs beschermt oeroud gebergte

Bergen

Een bergketen ter grootte van de Alpen gaat schuil onder 3 kilometer ijs.

© Shutterstock

Het Gamboertsevgebergte op Oost-Antarctica is even hoog als de Alpen, maar mogelijk honderden miljoenen jaren ouder. Terwijl de Alpen wegeroderen door het weer, wordt Gamboertsev beschermd door circa 3 kilometer ijs.

Gigantische kloof verdeelt het continent

Kloof

De Antarctische kloof is drie keer zo lang als de Grand Canyon.

© Shutterstock

In 2015 kwam uit satellietgegevens de waarschijnlijk langste kloof ter wereld naar voren. Met 1100 kilometer is hij drie keer zo lang als de Grand Canyon in de VS, en op sommige plaatsen is hij meer dan een kilometer diep