Over de Krabnevel
De Krabnevel is een overblijfsel van een exploderende ster – een supernova – links in het sterrenbeeld Stier, circa 6000 lichtjaar ver.
Het supernovarestant werd voor het eerst waargenomen in 1054 door Chinese astronomen.
Toen de Franse astronoom Charles Messier in 1758 zijn catalogus van hemellichamen publiceerde, werd de Krabnevel geregistreerd als een komeet onder de naam Messier 1. In de 1000 jaar dat de Krabnevel bekend is, is hij alleen maar groter geworden aan de hemel.

Toen de ster explodeerde als supernova, stootte hij waterstofgassen uit, die een roodachtig licht aan de hemel geven.
Dit komt doordat de materie die na de explosie is weggeslingerd, met 1500 km/s van het centrum af beweegt. Midden in de Krabnevel bevindt zich een neutronenster die elke seconde 30 keer om zijn as draait.
Met elk rondje worden radiogolven en röntgenstralen op de aarde afgestuurd.
Kijk hoe pulserende patronen uit de Krabnevel stromen:

Op een serie foto’s van de Hubbletelescoop zijn pulserende ringen te zien die uit de Krabnevel komen.
Gids voor de Krabnevel

De Krabnevel vind je om 23.00 uur op circa 20 graden boven de horizon.
Zo ga je te werk
WAAR EN WANNEER?
Op 25 oktober is het nieuwe maan, en in de periode daarna is de hemel de hele nacht door vrij donker. Bij helder weer zijn de omstandigheden dus prima voor observaties.
Om 21.00 uur vind je de Krabnevel op 30-40 graden boven de horizon op het westen, iets rechtsboven het sterrenbeeld Orion. Daarna trekt hij naar beneden en naar het noordwesten.
ZICHTBAAR?
Zet je verrekijker op een statief. Zoek de drie gordelsterren van Orion laag in het zuidwesten en beweeg je kijker een eindje schuin rechts naar boven – daar vind je de Krabnevel.