Beroemde supernova groeit al zo’n 1000 jaar

STERRENGIDS: Hij groeit nog met 1500 km/s! De gigantische Krabnevel bestaat uit de resten van een supernova, en nu kun je hem met een verrekijker zien.

STERRENGIDS: Hij groeit nog met 1500 km/s! De gigantische Krabnevel bestaat uit de resten van een supernova, en nu kun je hem met een verrekijker zien.

NASA/Shutterstock

Over de Krabnevel

De Krabnevel is een overblijfsel van een exploderende ster – een supernova – in het sterrenbeeld Stier, circa 6000 lichtjaar ver. Het supernovarestant werd voor het eerst waargenomen in 1054 door Chinese astronomen.

Toen de Franse astronoom Charles Messier in 1758 zijn catalogus van hemellichamen publiceerde, werd de Krabnevel geregistreerd als een komeet onder de naam Messier 1.

In de 1000 jaar dat de Krabnevel bekend is, is hij alleen maar groter geworden aan de hemel.

Toen de ster explodeerde als supernova, stootte hij waterstofgassen uit, die een roodachtig licht aan de hemel geven.

© Shutterstock

Dit komt doordat de materie die na de explosie is weggeslingerd, met 1500 km/s van het centrum af beweegt.

Midden in de Krabnevel bevindt zich een neutronenster die elke seconde 30 keer om zichzelf draait.

Met elk rondje worden radiogolven en röntgenstralen op de aarde afgestuurd.

Kijk hoe pulserende patronen uit de Krabnevel stromen:

© NASA

Gids voor de Krabnevel

© Stellarium

Zo ga je te werk

WAAR EN WANNEER?

Op 13 maart is het nieuwemaan, en in de dagen rond die datum is de hemel ’s nachts relatief donker. Als het helder weer is, zijn de omstandigheden gunstig voor waarnemingen.

Rond 23.00 uur vind je de Krabnevel op circa 30 graden boven de horizon in het westen, niet ver van het sterrenbeeld Orion. Daarna trekt hij omlaag naar de horizon in noordwestelijke richting.

ZICHTBAAR?

Zet je verrekijker op een statief. Zoek de drie sterren van de Gordel van Orion en ga schuin naar rechtsboven tot je zo hoog zit als de top van Orion. Daar vind je de Krabnevel.