De planeet aarde
De aarde is de enige plek in het zonnestelsel waarvan we zeker weten dat er leven is. Het leven gedijt op aarde doordat de planeet zich in de zogeheten bewoonbare zone van het zonnestelsel bevindt.
In de bewoonbare zone is de oppervlaktetemperatuur van planeten, vanwege de afstand tot de zon, zodanig dat er vloeibaar water voorkomt. Maar de afstand tot de zon is niet de enige factor. De planeet moet ook een atmosfeer hebben die voor een druk zorgt waarbij water vloeibaar kan zijn. De aarde heeft zo'n atmosfeer.
Aardatmosfeer houdt de warmte vast
De atmosfeer houdt dankzij zijn natuurlijke broeikaseffect de warmte vast op het aardoppervlak, en beschermt ons tegen de schadelijke straling van de zon en de ruimte. Daarom is het oppervlak van de aarde zo geschikt voor leven.
Aarde heeft een ijzeren kern en een oppervlak van gesteente
De aarde is net als de andere rotsplaneten opgebouwd uit een ijzeren kern, omringd door lagen van gesteenten. Deze verdeling ontstond toen de aarde pas gevormd en nog vloeibaar was. De zware stoffen zakten omlaag, dus naar het centrum van de aarde, en de lichtere bleven aan het oppervlak. Een deel van de aardkern is vloeibaar, en dat veroorzaakt het magnetisch veld van de aarde.
Aarde kende bijna vanaf het begin leven
De oudste sporen van leven die op aarde zijn gevonden, zijn 3,6 miljard jaar oud. Toen deze organismen in leven waren, was de aarde circa een miljard jaar oud.
Het is nog niet bekend hoe het leven ontstaan is. Volgens sommige wetenschappers is het leven meegevoerd door kometen die op aarde zijn ingeslagen. Maar hoe het ook begonnen is, primitieve organismen hebben zich ontwikkeld tot de verscheidenheid aan soorten die we vandaag de dag op aarde kennen, en nog veel meer soorten zijn in de lange geschiedenis van de aarde uitgestorven.
Lees meer over de andere planeten in het zonnestelsel.