Shutterstock

5 tastbare bewijzen dat de aarde rond is

De aarde is plat. Dat beweert een fanatiek groepje mensen, al hebben wetenschappers al 2000 jaar bewijzen voor het tegendeel. Dit zijn vijf onweerlegbare waarheden die aantonen dat de aarde kogeltjerond is.

Hoewel wetenschappers al 2000 jaar bewijzen hebben dat onze planeet kogeltjerond is, is er nog steeds een groepje fanatiekelingen dat beweert dat de aarde plat is.

Er is echter niet meer voor nodig dan gezond verstand om te bevestigen dat de aarde rond is. Hier volgen vijf tastbare bewijzen.

BEWIJS 1: De aarde werpt een ronde schaduw op de maan

Meer dan 2000 jaar geleden ontdekte Aristoteles een van de tastbaarste bewijzen dat onze planeet bolvormig is.

Het viel hem op dat de aarde tijdens een maansverduistering een ronde schaduw op de maan werpt. Tijdens zo’n verduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan, en de schaduw verraadt dan ook de vorm van de aardkloot.

Als de aarde plat was, zou er een dun streepje schaduw op de maan vallen.

BEWIJS 2: Je kunt verder kijken naarmate je hoger komt

Heb je je wel eens afgevraagd waarom uitkijkpunten altijd hoog liggen? Zelfs op boten, waar geen bomen en huizen in de weg staan?

De verklaring daarvoor is de ronde vorm van de aarde.

Je kunt namelijk verder kijken als je het hogerop zoekt, want de kromming van de aarde zorgt dan voor een ruimer blikveld.

© Moriel Schottlender

BEWIJS 3: Er bestaan tijdzones

© Shutterstock

Als het bij ons 12 uur 's middags is op een winterdag en de zon op zijn hoogst staat, is het in New York 6 uur ’s ochtends. De zon is er nog niet op.

In Sydney geeft de klok op datzelfde moment 10 uur ’s avonds aan, en de zon is daar allang ondergegaan.

Er bestaan tijdzones omdat de zon één kant van de aarde tegelijk verlicht. Als je een bal voor een zaklantaarn houdt, zie je dat de lichtbundel maar op één kant van de bal valt, terwijl de andere kant donker blijft.

Volgens de flat earthers hangt de zon boven ons en verlicht hij een klein gebiedje tegelijk, maar dan zouden we de lichtbundel kunnen zien, al stonden we er niet rechtstreeks onder.

De tijdzones illustreren dus dat de aarde rond is en dat ze om haar eigen as draait.

BEWIJS 4: Je ziet schepen opdoemen aan de horizon

Als je vanaf het strand wel eens naar de einder hebt gekeken, is het je misschien opgevallen dat schepen niet ineens verschijnen aan de horizon.

Dat zouden ze doen als de aarde plat was.

In werkelijkheid lijkt het alsof ze uit zee omhoog rijzen. Dat toont aan dat je naar een gedeelte van een gebogen oppervlak kijkt, en niet naar een plat vlak.

BEWIJS 5: Op foto’s uit de ruimte staat een ronde aarde

© NASA

Satellieten, sondes en ruimtemissies schieten al meer dan een halve eeuw kiekjes van onze planeet.

Op alle ruimtefoto’s is te zien dat de aarde een gekromd oppervlak heeft. Foto’s die van voldoende afstand zijn genomen tonen de thuisplaneet van de mensheid in zijn geheel: een bolvormige aarde.

Hier kun je zelf een kijkje nemen in de fotoboeken van de astronomen.