Aarde

De aarde – onze blauwe planeet

Al sinds mensenheugenis willen we weten hoe onze planeet ontstaan is en in elkaar zit. Hoe oud is de aarde? Wat is de omtrek van de aarde? Hoe werd de aarde gevormd? Hoeveel mensen wonen er op aarde? Dat soort vragen houden wetenschappers al duizenden jaren bezig. Maar vooral één vraag is prangend: is de aarde de enige plek in het heelal waar leven voorkomt? Laat je meevoeren over de wereld door Wetenschap in Beeld en steek iets op over onze unieke, fascinerende planeet.

De planeet aarde

Voor Wetenschap in Beeld is de aarde erg belangrijk. We doen verslag van onderzoek naar het ontstaan van de aarde en schrijven over de grootste raadsels en mythen over de aarde. We volgen het nieuwste onderzoek naar de aarde op de voet en brengen verslag uit van de toestand van onze planeet.

Feiten over de aarde

  • De ouderdom van de aarde is vastgesteld op circa 4,5 miljard jaar.
  • De straal van de aarde is 6371 kilometer, dus de omtrek is circa 40.000 kilometer.
  • De afstand van de aarde tot de zon is circa 150 miljoen kilometer.
  • De aarde heeft 1 maan.
Rond de aarde

© Shutterstock
Feiten over de aarde

Leven op aarde

De aarde heeft de beste voorwaarden voor leven doordat de planeet zich in de bewoonbare zone van de zon bevindt. Dat is de afstand tot de zon waarbij de oppervlaktetemperatuur van planeten vloeibaar water toestaat. De bevolking van de aarde stijgt elk jaar – op dit moment wonen er zo’n 7,6 miljard mensen op aarde. Maar wanneer ontstond de eerste levensvorm op aarde? En wie was de eerste mens die op aarde rondliep? Met die vragen houden wetenschappers zich al vele jaren bezig. De laatste gemeenschappelijke voorouder van al het leven op aarde leefde zo’n 3,5 miljard jaar geleden. Dit organisme, dat LUCA genoemd wordt, had alle kenmerken van leven die we nu kennen, zoals celdeling en een genetische code op basis van DNA. De oudste wetenschappelijk aanvaarde sporen van leven komen uit Groenland en zijn circa 3,8 miljard jaar oud. Er zijn echter veel aanwijzingen dat er al kort na het ontstaan van de aarde mogelijkheden voor leven waren.
Bladzijde 1 / 6