1. Rode storm op Jupiter zit vol water

Astrofysici hebben de wolken onderzocht in de grote rode vlek – een storm – die al minstens 150 jaar boven Jupiter hangt.
Ze vermoeden nu dat deze wolken vol zitten met vloeibaar water. Daarom willen ze ook het water op de rest van de planeet in kaart brengen.
Hieruit kunnen ze namelijk afleiden hoe Jupiter is ontstaan.
2. Planeet heeft scheef magnetisch veld

Uit metingen van de ruimtesonde Juno blijkt dat het magnetisch veld van Jupiter anders is dan dat van bijvoorbeeld de aarde.
De magnetische veldlijnen lopen niet alleen van de noord- naar de zuidpool, maar ook van de noordpool naar een plek ten zuiden van de evenaar.
Waarom dat zo is, weten we niet, maar wetenschappers hopen dat dit gegeven hun meer kan vertellen over de onbekende binnenkant van de planeet.
3. Jupiters strepen komen van binnenuit

De oranje en witte banden die je ziet in de buitenste atmosfeer van Jupiter gaan veel dieper dan we dachten.
De patronen op het oppervlak komen van een diepte van 3000 kilometer, waar het zonlicht niet kan komen.
Ze zijn dus meer dan een weersverschijnsel, maar worden aangestuurd door krachten in het binnenste van de gasreus.
4. Gasreus bleef lang jong

De gasreus was twee miljoen jaar langer dan we dachten een rotsplaneet. Dat blijkt uit een nieuw model, dat is opgesteld op basis van de verdeling van planetoïden in en buiten de baan van Jupiter.
De rotsplaneet deed er miljoenen jaren over om te groeien. Pas toen hij 50 keer groter was dan de aarde, begon hij gassen aan te trekken.