Planeten in het zonnestelsel

Zonnestelsel

Het zonnestelsel waar de aarde zich in bevindt, maakt deel uit van de Melkweg. Het zonnestelsel bestaat uit acht planeten die om de zon cirkelen. Naast de planeten bestaat ons zonnestelsel uit dwergplaneten, manen, kometen, asteroïden en meteoren, gas en interplanetair stof. Op deze pagina heeft Wetenschap in Beeld de belangrijkste weetjes en artikelen over ons zonnestelsel verzameld. Wil je weten wanneer het zonnestelsel is ontstaan? En of er nog andere zonnestelsels in het heelal zijn?
zonnestelsel

De planeten van het zonnestelsel

Ons zonnestelsel heeft acht planeten, in deze volgorde: Mercurius, Venus, de aarde en Mars vormen het binnenste deel van het zonnestelsel en worden ook wel aardse of terrestrische planeten genoemd. Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zijn de buitenste planeten, die ook wel 'gasreuzen' worden genoemd. Pluto werd ooit als planeet gezien maar is tegenwoordig gecategoriseerd als een van de dwergplaneten van ons zonnestelsel. Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel met een doorsnede van 139.822 kilometer. Dat is 11 keer zo groot als die van de aarde. Ganymedes, een van de manen van Jupiter, is de grootste maan van het zonnestelsel.
Jupiter is de grootste planeet in het zonnestelsel

## De grootste planeet in het zonnestelsel

Jupiter staat bekend als de grootste en zwaarste planeet in het zonnestelsel. De aarde past er meer dan 1300 keer in, en de planeet heeft een massa van 318 keer die van de aarde. Jupiter bestaat voor het grootste deel uit de lichte gassen waterstof en helium. Dat houdt in dat Jupiter geen vast oppervlak heeft waar je overheen kunt lopen. De grootste maan in het zonnestelsel is de Jupitermaan Ganymedes, een van de vier grootste manen van Jupiter.

Wanneer is het zonnestelsel ontstaan?

Het zonnestelsel ontstond 4,6 miljard jaar geleden.

Op dat moment werd de zon geboren, een nieuwe ster in het heelal, en rondom deze ster draaide een wolk van gas en stof.

Het materiaal in deze wolk trok zich samen en vormde steeds grotere brokstukken die uiteindelijk de acht planeten van het zonnestelsel werden.

Feiten over het zonnestelsel

© Shutterstock
Bladzijde 1 / 31