Zo krijgt een planetoïde een naam

Mathilde, Eros en (486958) 2014 MU69 – soms is er weinig chocola te maken van de namen van planetoïden en kometen. Wij leggen uit hoe astronomen aan een naam komen voor hun ontdekkingen.

© Shutterstock

We worden omringd door miljoenen planetoïden en kometen. En telkens als astronomen een nieuw lichtje zien door hun telescoop, moeten ze een naam bedenken.

Ruimtenamen worden volgens een streng systeem toegekend, zodat zelfs een steentje van 100 kilo niet vergeten wordt.

Naam toont ontdekking

Zo is (486958) 2014 MU69 de naam van het volgende object dat de ruimtesonde New Horizons aandoet.

Op het eerste gezicht is het een rommeltje, maar als je de naam opdeelt, snap je wat de astronomen erin zien.

486958 is het volgnummer van het object. Dit is planetoïde nummer 486.958 die door de Internationale Astronomische Unie (IAU) is erkend.

2014 geeft aan wanneer astronomen het object voor het eerst waarnamen.

M: Astronomen verdelen het jaar in halve maanden. A geeft aan dat het object tussen 1 en 15 januari is waargenomen, B staat voor 15-31 januari, enzovoort.

De letter I wordt overgeslagen, want die lijkt op het cijfer 1. De volgende bestemming van de New Horizons werd eind juni ontdekt, vandaar de M.

U: Binnen die 15 dagen worden de objecten weer op volgorde gezet. De eerste krijgt de letter A, enzovoort. U staat dus voor 20.

69: Als de astronomen 25 planetoïden in een halve maand hebben gevonden, zijn de letters op en beginnen ze weer vooraan in het alfabet. De volgende reeks krijgt dan een 1, de tweede een 2, enzovoort.

Ze zijn dus 69 keer opnieuw begonnen in het deel MU van 2014 voordat ze dit object ontdekten – nummer 1745 op rij.

Soms krijgen hemellichamen ook een persoonlijker naam. Het systeem dat daarbij gevolgd wordt, wordt hier uitgelegd, terwijl de verklaring van namen als Jupiter, Mars en de aarde hier staat.