Zeilprototype moet ruimteschroot opruimen

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft met succes een satelliet met zeilprototype getest. De technologie moet het probleem van ruimteschroot helpen aanpakken.

adeo-zeil esa illustratie

Het met succes geteste zeil van ESA moet razendsnel ruimteschroot rond de aarde opruimen. Dit is een illustratie van het zeil op ware grootte.

© ESA

Op 4 oktober 1957 bracht de Sovjet-Unie als eerste natie een satelliet in een baan om de aarde, de Spoetnik. Sindsdien zijn er veel meer satellieten gelanceerd.

Zo veel zelfs dat de hoeveelheid ruimteschroot rond de aarde een probleem aan het worden is.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil daar iets aan doen en testte met succes een prototype van een nieuwe technologie, die op grote schaal ruimteschroot kan opruimen.

Dat meldt ESA in een bericht op de website.

Zeil beïnvloedt baan van ruimteschroot

Om precies te zijn ontwikkelde de organisatie een zeil, dat satellieten en andere objecten uit hun baan kan trekken en ze naar de dampkring brengt – ook wel deorbiting genoemd.

De technologie heet Drag Augmentation Deorbiting System (ADEO). Het is een polyamide membraanzeil met aluminium coating van 3,6 vierkante meter, een speciaal gecoat nylon zeil dus.

Het testzeil werd opgevouwen tot een pakketje van 10 x 10 x 10 centimeter. Dat werd vervolgens gemonteerd op een gebruikte CubeSat, een soort minisatelliet.

De CubeSat werd eind december 2022 gelanceerd vanaf de ION Satellite Carrier.

Kort daarna werd het ADEO-zeil opengeklapt, waardoor de CubeSat met succes richting de dampkring werd getrokken. Dit zal een jaar en 3 maanden duren, in plaats van de 4 tot 5 jaar die de satelliet er zelf over zou doen.

adeo-zeil esa camera

Hier heeft een camera op het satellietplatform ION Satellite Carrier een foto genomen nadat het ADEO-testzeil uitgeklapt is. Ruimteschroot is een groot probleem aan het worden, en volgens ESA draaien er tienduizenden brokstukken van 10 centimeter of meer rond onze planeet.

© ESA

Het zeil verhoogt de atmosferische oppervlakteweerstand, waardoor een satelliet sneller uit zijn vaste baan wordt getrokken.

Als de satelliet in de atmosfeer komt, zal hij opbranden, wat een handige manier is om kleinere stukken ruimteschroot op te ruimen.

Zeilen worden groter

Het ADEO-testzeil is gemaakt om kleinere satellieten van 1 tot 100 kilo uit hun baan om de aarde te trekken.

De testzeilmissie, ‘Show Me Your Wings’, was de laatste kwalificatietest voordat het ADEO-zeil op grotere schaal geproduceerd kan worden.

Op termijn moeten ADEO-zeilen alle Europese satellieten opruimen zodra de missie erop zit.

Het huidige testzeil is het kleinste ADEO-model, en het grootste zeil heeft een oppervlakte van 100 vierkante meter en zal gebruikt worden voor de grootste satellieten.

Video

Terwijl het kleinste zeil er 0,8 seconden over doet om zich te ontvouwen, duurt dat bij het grootste zeil wel 45 minuten.

Ook andere landen experimenteren met zeilen om ruimteschroot aan te pakken, en vorig jaar testte China een zeil van 25 vierkante meter om een stuk ruimtetechniek om te draaien.