Wat is een wit gat?

Een zwart gat zuigt materie op en een wit gat stuurt materie het heelal in.

Whitehole

Witte gaten zijn een puur wiskundig antwoord op vergelijkingen in Einsteins algemene relativiteitstheorie. Dat wil zeggen dat we niet weten of ze echt bestaan.

Puur wiskundig kun je een wit gat zien als een zwart gat waarin de tijd teruggaat. De natuurkundewetten van de relativiteitstheorie zijn altijd dezelfde, of de tijd nu vooruit of achteruit gaat. Maar in de werkelijke wereld is het niet alleen een natuurkracht zoals de zwaartekracht die de dienst uitmaakt.

Uit een alledaagse ervaring weten we dat we de tijd niet kunnen terugdraaien: als je een ei op de grond laat vallen, is het stuk: we gaan van orde naar wanorde. In de echte wereld verlopen processen altijd op zo’n manier dat de totale hoeveelheid wanorde toeneemt. Daarom zien we nooit het omgekeerde proces, waarin een kapot ei weer heel wordt – en de tijd teruggaat.

Voor de vergelijkingen van Einstein zijn meer oplossingen. De interessantste doen recht aan de werkelijkheid die we waarnemen. De vergelijkingen zijn complex; natuurkundigen moeten dan ook aannames maken om er makkelijker mee te kunnen werken, op het gevaar af dat ze een wiskundige oplossing vinden die niet met onze werkelijkheid strookt.

De oplossing voor vergelijkingen in Einsteins relativiteitstheorie die een wit gat beschrijven, moet van dat type zijn. Witte gaten zijn gevonden door naar de theorie voor een leeg heelal te kijken; de vergelijkingen zijn aldus makkelijker te hanteren, maar bepaald niet realistisch.