Shutterstock
Tepel man

Waarom hebben mannen tepels?

Dat vrouwen tepels hebben snap ik wel, die zijn bedoeld voor borstvoeding. Maar welke functie hebben mannentepels?

Hoewel mannen geen borstvoeding geven, hebben ze wel tepels. Die stammen uit de tijd in de baarmoeder, voordat jongens jongens werden.

In de eerste weken zijn alle embryo’s feitelijk meisjes. In dit stadium begint de ontwikkeling van een aantal kenmerken zoals armen, ogen, hersenen, hart en jawel, tepels.

Pas na zes à zeven weken wordt het gen op het Y-chromosoom geactiveerd dat de vorming van testikels in gang zet. De productie van het geslachtshormoon testosteron verandert de genetische activiteit en onderscheidt jongens van meisjes.

Maar tegen die tijd zijn de tepels al gevormd. En omdat ze niet veel onderhoud vergen en niet in de weg zitten, besteedt het lichaam er geen energie aan om ze weer kwijt te raken.

Tepels winden mannen op

De tepels van vrouwen zijn niet alleen bedoeld voor het geven van borstvoeding. Stimulatie van de tepel kan leiden tot seksuele opwinding, een gevoel van intimiteit en de aanmaak van endorfine.

Dat lijkt ook te gelden voor veel mannen.

In een enquête gaf ruim de helft van de mannen aan het opwindend te vinden als hun tepels worden gestimuleerd. Mogelijk heeft de evolutie kan de mannentepels dus behouden vanwege hun rol bij de paring.