Volledige kaart van Mars is nu beschikbaar

Een compleet beeld van de planeet Mars toont details van het terrein op de rode planeet. De kaart is gemaakt op basis van waarnemingen van een ruimtesonde.

mars kaart

Op basis van ruim 3000 observaties van Mars hebben astronomen een gedetailleerde kaart van Mars kunnen maken.

© NYU Abu Dhabi

Heb je altijd al een kaart van Mars willen zien? Dan heb je geluk, want nu is er een gepubliceerd.

De United Arab Emirates (UAE) Space Agency heeft een complete kaart van de rode planeet gepubliceerd – in hoge resolutie. Hierop zijn details van ravijnen, opgedroogde rivieren en bergen te zien.

Met deze kaart hopen astronomen te weten te komen waarom het klimaat op Mars zo radicaal veranderde – een planeet waar zo’n 3,5 miljard jaar geleden volop water stroomde.

De kaart is in principe bedoeld om de capaciteit van de Hope-sonde van de VAE te testen. De sonde en de kaart maken deel uit van de Emirates Mars Mission, ook bekend als Hope of Al-Amal.

Samengesteld uit 3000 beelden

Astronomen van de New York University Abu Dhabi (NYUAD) hebben de kaart samengesteld en voor iedereen beschikbaar gemaakt.

De nieuwe kaart van Mars bestaat uit kleurenbeelden van de Emirates eXploration Imager (EXI).

EXI is een geavanceerde multibandcamera die beelden kan maken met een resolutie van 12 megapixel.

Bovendien kan hij werken met golflengten van drie UV-lenzen en drie lenzen voor gewoon licht. Zo meet EXI de eigenschappen van water, stof, ijs, aerosolen en de hoeveelheid ozon in de atmosfeer van Mars.

De kaart is een verzameling van meer dan 3000 waarnemingen die de EXI-camera gedurende een jaar op Mars (iets minder dan twee jaar op aarde) heeft gedaan.

Op de kaart kun je de verschillende regio’s en terreinen op Mars identificeren. Zo zijn er bijvoorbeeld ijskappen, bergen, vulkanen en restanten van oude rivieren, meren en valleien te zien.

Ook bevat de kaart gegevens van inslagkraters, die ons samen een beeld kunnen geven van verschillende inslagen op Mars.

Met de beelden van de Hope-sonde zullen wetenschappers meer te weten kunnen komen over het veranderende klimaat op Mars.

Dit geeft ons wellicht inzicht in fundamentele klimaatveranderingen, ook op onze eigen planeet.

De onderzoekers hopen dat de kaart kan dienen als onderzoekshulpmiddel en als lesmateriaal voor onderwijsinstellingen.

Uiteindelijk is het doel van de Emirates Mars Mission om een compleet beeld te geven van het hele klimaat, waarbij zowel het weer als de seizoenen zichtbaar zijn.

Het ruimtevaartuig met de Hope-sonde werd op 20 juli 2020 in Japan gelanceerd en de sonde kwam op 9 februari 2021 in een baan om Mars.