Aladin Lite/2MASS
ster stephenson 2-18

Top 5: Wat zijn de grootste sterren in het heelal?

Als je omhoog kijkt, staan de helderste sterren dicht bij de aarde. Maar als alle sterren die astronomen kennen worden meegeteld, welke zijn dan de allergrootste?

Stephenson 2-18

ster stephenson 2-18
© Aladin Lite/2MASS

2150 keer groter dan de zon

De recordhouder staat op 20.000 lichtjaar van de aarde. De rode superreus is een raadsel voor astronomen, omdat zijn omvang in strijd is met de huidige theorieën over sterevolutie, die de grens leggen bij ongeveer 1500 keer de straal van de zon. Als Stephenson 2-18 zich op de plaats van de zon zou bevinden, zou hij voorbij de baan van Saturnus komen.

UY Scuti

Ster uy scuti
© Aladin Lite/2MASS

1708 keer groter dan de zon

De rode superreus UY Scuti, 9500 lichtjaar van de aarde, is een zogenoemde veranderlijke ster. Zijn helderheid varieert ritmisch. Ook zijn grootte varieert en is daarom moeilijk vast te stellen.

V354 Cephei

ster v354 cephei

1520 keer groter dan de zon

De ster is een zogenoemde onregelmatig variabele rode superreus. De straling varieert, zonder een vast ritme. Net als andere reuzensterren is hij koud – de oppervlaktetemperatuur is ‘slechts’ zo’n 3225 graden.

VY Canis Majoris

Ster canis major
© Aladin Lite/2MASS

1420 keer groter dan de zon

Een van de helderste sterren die astronomen kennen, staat in het sterrenbeeld Grote Hond. De ster werd in 1801 ontdekt, en zijn helderheid schijnt te zijn afgenomen.

KY Cygni

Ster ky cygni
© Erik Larsen

1420 keer groter dan de zon

KY Cygni, 5000 lichtjaar van de aarde, staat in het sterrenbeeld Zwaan. Door zijn grootte en straling zou de rode superreus met het blote oog te zien moeten zijn, maar doordat stof of gas het licht van de ster absorbeert, zien we hem niet.