Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© ESO
Heelal - Telescopen

Wetenschappers zetten planetenjager aan

Licht dat opgevangen wordt door de vier grote VLT-telescopen wordt gebundeld in een nieuw, nauwkeurig analyseapparaat via een ingenieus ondergronds spiegelsysteem.

In het noorden van Chili hebben astronomen een nieuw hulpmiddel in gebruik genomen in hun zoektocht naar planeten die om andere sterren dan de zon draaien. ESPRESSO is de naam van deze spectrograaf, die het licht van de vier grote VLT-telescopen analyseert en alle informatie in één plaatje bijeenbrengt.

Elk van de vier telescopen heeft een spiegel met een diameter van 8,2 meter, maar als de ESPRESSO het licht bundelt, komt het overeen met één telescoop met een spiegel van 16 meter. En dat is belangrijk, want hoe groter de spiegel, hoe hoger de resolutie van de foto’s.

De eerste test van de ESPRESSO heeft laten zien dat de spectrograaf perfect werkt, dus de zoektocht naar planeten kan beginnen.

1/1000 millimeter

Dat is de precisie van het systeem van spiegels en prisma’s dat het licht van de vier VLT-telescopen naar de spectograaf ESPRESSO leidt.

Zo werkt de ESPRESSO

De ESPRESSO analyseert het licht van verre sterren en zoekt daarbij naar kleine, periodieke veranderingen in de golflengte van het licht dat de aarde bereikt.

Als er een planeet om een ster draait, trekt de zwaartekracht van de planeet een klein beetje aan de ster omdat ster en planeet om een gemeenschappelijk zwaartepunt draaien. Als de ster daardoor een tikje verder weg komt te staan, wordt de golflengte van het licht iets langer.

Het werkt ook andersom: als de ster dichterbij komt, wordt de golflengte korter. Deze kleine schommelingen kan de ESPRESSO opvangen.

De nieuwe spectrograaf is de opvolger van HARPS op het La Silla-observatorium in Chili. HARPS was een groot succes, maar de metingen van de ESPRESSO aan de bewegingen van de sterren zijn zeker 20 keer zo nauwkeurig.

Lees ook:

Telescopen

Supertelescoop moet ondergang van het heelal voorspellen

14 minuten
Grote telescoop – Arecibo – midden in de Puertoricaanse jungle
Telescopen

Fataal ongeluk doet alienjager de das om

3 minuten
Telescopen

Nieuwe supertelescoop biedt haarscherp zicht op het heelal

18 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg