Supertelescoop moet zonnestormen volgen

Ruim tien jaar werken Amerikaanse en Duitse onderzoekers al aan een telescoop die het makkelijker moet maken om de gevaarlijke zonnestormen in het oog te houden terwijl ze rondrazen.

Zonnestormen

Met de nieuwe eenheid kunnen onderzoekers de activiteit van de zon over een veel groter gebied realtime volgen.

© Shutterstock

Hevige uitbarstingen in de atmosfeer van de zon die communicatiesystemen, vliegverkeer, satellieten en stroomvoorziening langdurig lamleggen.

Dat kan in het ergste geval de consequentie zijn als zonnestormen, ook wel zonne-uitbarstingen of zonnevlammen geheten, het aardmagnetisch veld in de toekomst verstoren.

Maar dankzij een nieuwe eenheid van een van de beste zonnetelescopen ter wereld wordt het nu makkelijker om het gevaarlijke ruimteweer in de gaten te houden terwijl het zich voordoet.

Volgen van zonnestorm is cruciaal

De telescoop, die bij het Big Bear Solar Observatory in Californië staat, is net zozeer bijgewerkt dat de onderzoekers er de activiteit van de zon mee kunnen onderzoeken in een drie keer zo groot gebied als voorheen. Realtime welteverstaan.

En dat kan van doorslaggevend belang zijn bij de dreiging van zonnestormen in de toekomst, aldus natuurkundige Philip Goode van het New Jersey Insitute of Technology.

'Om de fundamentele dynamiek van de zon en het ontstaan van zonnestormen te kunnen begrijpen, moeten we gegevens van een zo groot mogelijk gebied verzamelen,' vindt de onderzoeker.

2000 beelden per seconde

Ruim tien jaar lang werkt hij al samen met collega's van o.a. het Kiepenheuer Institute for Solar Physics in Duitsland aan een nieuwe eenheid voor de telescoop MCAO – multi-conjugate adaptive optics.

De eenheid bestaat uit drie spiegels die elk een gebied van onze dampkring beslaan, en een aantal extreem snelle camera's, die niet minder dan 2000 beelden per seconde kunnen opnemen en analyseren.