Grote telescoop – Arecibo – midden in de Puertoricaanse jungle

Kapotte kabel doet alienjager de das om

De Arecibo-telescoop in de jungle van Puerto Rico jaagt al sinds 1963 op leven in de ruimte. Maar nu maakt een zwaar ongeluk een einde aan de verkenning.

De Arecibo-telescoop in de jungle van Puerto Rico jaagt al sinds 1963 op leven in de ruimte. Maar nu maakt een zwaar ongeluk een einde aan de verkenning.

Shutterstock

Tussen de heuvels in de jungle van Puerto Rico staat de Arecibo-telescoop met zijn diameter van 305 meter. Hij doet je denken aan een andere wereld – net als de verre planeten en onbeschreven hemelverschijnselen die de telescoop heeft ontdekt.

Maar nu is het over en uit voor ’s werelds op een na grootste radiotelescoop.

Areciboteleskopet heeft een 30 meter lang gat als gevolg van een kabelbreuk

In augustus brak er een kabel en ontstond er een 30 meter lang gat in de grote parabool van de telescoop.

© University of Central Florida

In november brak een dragende kabel.

De schade blijkt nu zo omvangrijk dat deze niet meer te repareren is, dus de 57 jaar oude radiotelescoop zal worden ontmanteld.

De Arecibo is misschien het best bekend vanwege zijn rol als alienjager in de tak van de wetenschap genaamd SETI: Search for Extra-Terrestrial Intelligence. De telescoop heeft onder andere informatie over het menselijk DNA het heelal in gestuurd, en ons sterrenstelsel gescand op radiogolven die worden uitgezonden door vreemde levensvormen.

Dankzij zijn speurwerk kreeg de Arecibo een rol in de Oscarwinnende film Contact uit 1997.

Volgens de plannen zal het werk aan de Arecibo worden voortgezet met een aantal andere, maar minder krachtige instrumenten van het observatorium, zoals LIDAR-faciliteiten, die de deeltjesontladingen van de zon en storingen in de magnetosfeer waarnemen.

Maar grote wetenschappelijke mijlpalen zitten er niet meer in voor de Arecibo, die bijna 60 jaar de ruimte in keek als geen andere telescoop.

📡 Zie 5 van de grootste prestaties van de Arecibo: