Kunstenaarsimpressie – JWST in de ruimte

Grootste ruimtetelescoop ter wereld maakt scherpste foto ooit

De extreem krachtige James Webb-telescoop heeft zijn eerste scherpe foto gemaakt. Sterker nog, het is het helderste infraroodbeeld dat ooit van de ruimte is gemaakt.

De extreem krachtige James Webb-telescoop heeft zijn eerste scherpe foto gemaakt. Sterker nog, het is het helderste infraroodbeeld dat ooit van de ruimte is gemaakt.

NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

Nadat de 18 gigantische gouden spiegels van de telescoop enkele weken lang gefinetuned zijn, heeft de grootste ruimtetelescoop ter wereld, de James Webb, zijn eerste scherpe foto van de ruimte gemaakt.

Nu de spiegels ingesteld zijn, is het extreem complexe apparaat waaraan ruim 30 jaar is gewerkt eindelijk klaar om tot nu toe onbekende delen van het heelal vast te leggen.

‘Dit is het scherpste beeld dat je kunt krijgen met een telescoop van dit formaat,’ zei een van de ontwikkelaars van de James Webb, Marshall Perrin, toen de foto een paar dagen geleden op een persconferentie werd getoond.

18 ogen staren het heelal in

2MASS J17554042+6551277

NASA maakte gebruik van de ster 2MASS J17554042+6551277 om alle 18 gouden spiegels op hetzelfde object te richten. Het resultaat is het helderste infraroodbeeld dat ooit van de ruimte is gemaakt.

© NASA

Op de foto is een ster te zien met de welluidende naam 2MASS J17554042+6551277. En hoewel die ster vrij gewoontjes is, is de foto dat allesbehalve.

Het team achter de telescoop van 10 miljard dollar is weken bezig geweest om de 18 spiegels in te stellen.

De spiegels vormen de ogen van de James Webb. Met een totaal oppervlak van 25 vierkante meter is het veelhoekige apparaat een stuk groter dan zijn voorganger, de Hubble-telescoop, met zijn 4,5 vierkante meter.

Dankzij de grote spiegels kan de telescoop verder het heelal in kijken. Maar om een eenheid te vormen, moet elke spiegel op de nanometer nauwkeurig worden afgesteld.

De volgende opgave wacht

Toen de telescoop in februari de eerste beelden naar de aarde stuurde, waren de spiegels nog niet gefocust. Het resultaat was dan ook onscherp.

Op dit moment zijn nog niet alle instrumenten gefinetuned, maar het beeld is desondanks haarscherp.

Nu moeten de spiegels leren om goed samen te werken met de overige instrumenten van de telescoop, zoals de infrarode spectografen.

Daarmee denken de wetenschappers uiterlijk begin mei klaar te zijn.

Zo brengt ’s werelds grootste telescoop het heelal in kaart: