Eerste deel van reuzentelescoop is klaar

Technici hebben onlangs de grootste convexe telescoopspiegel ooit gegoten. Dat betekent dat we weer een stap dichter bij de grootste spiegeltelescoop ter wereld zijn.

De Extremely Large Telescope komt op maar liefst 3600 meter hoogte midden in de Atacama-woestijn in Chili.

© ESO/L. Calçada

Aardachtige planeten, leven in de ruimte, zwarte gaten en de verdeling van donkere materie.

Er zijn nog volop raadsels op te helderen buiten het zonnestelsel, en volgens plan is in 2024 een van de grootste infraroodtelescopen klaar voor gebruik.

De Extremely Large Telescope, zoals zijn naam luidt, kan volgens wetenschappers belangrijke ontdekkingen doen en het antwoord vinden op enkele van de grootste vragen van de natuurkunde.

En nu is er een mijlpaal bereikt op weg naar de realisatie van deze doorbraak: de grootste convexe spiegel aller tijden is gegoten.

Het gieten van de secundaire spiegel.

© ESO

Maken van de spiegel duurt een jaar

De spiegel zal dienen als een zogeheten secundaire spiegel, die het licht van objecten in het heelal moet opvangen en doorsturen naar andere onderdelen van de telescoop.

Als de spiegel voltooid is, zal hij een diameter van 4,2 meter hebben en maar liefst 3,5 ton wegen. Het is de grootste secundaire spiegel die ooit in productie is genomen en hij is groter dan de primaire spiegel van veel van de grootste telescopen van dit moment.

De spiegel is niet alleen omvangrijk, maar ook krom en asferisch, wat voor het beste optische effect zorgt. Dat maakt de productie zeer veeleisend.

Het houdt ook in dat de makers van de spiegel een jaar lang bezig zijn hem te laten afkoelen, hem te slijpen en hem een warmtebehandeling te geven.

Het grootste oog ter wereld

De Extremely Large Telescope wordt wel het ‘grootste oog op de hemel’ genoemd en komt op 3600 meter hoogte in de Atacamawoestijn in Chili.

De afbeeldingen die de telescoop maakt, worden 15 keer zo scherp als die van de ruimtetelescoop Hubble.