NASA, CSA, ESA

Bekijk de fantastische beelden van Jupiter van de James Webbtelescoop

De James Webbtelescoop heeft zijn waarde als kosmische portretfotograaf weer bewezen. Bekijk de foto’s hier.

Poollicht, megastormen, manen en gigantische stofringen.

NASA heeft nieuwe beelden van Jupiter gepubliceerd, in juli gemaakt door de James Webb Space Telescope (JWST), en ze zijn ronduit spectaculair.

De beelden zijn gemaakt met een camera die infrarode, nabij-infrarode en elektromagnetische golven vastlegt die hemellichamen uitzenden.

Door de golven te hercoderen in kleuren die binnen het spectrum vallen dat wij kunnen zien, kunnen NASA, CSA en ESA nu de grootste planeet van het zonnestelsel in al zijn glorie presenteren.

© NASA, CSA, ESA

Het poollicht van Jupiter is te zien als oranje, geel en groen licht aan de noord- en zuidpool. De ‘grote rode vlek’, een storm zo groot dat hij de hele aarde zou kunnen bedekken, vormt een witte vlek doordat de wolken de lichtgolven van de zon weerkaatsen.

© NASA, CSA, ESA

Op de foto’s hierboven zie je Jupiters ringen en de manen Amalthea en Adrastea (de op een en twee na snelste maan van het zonnestelsel, na Jupiters binnenste maan Metis).

Heidi Hammel, die observaties van ons zonnestelsel onderzoekt, zegt dat de witte vlekken en strepen op de foto waarschijnlijk de bovenkant van wolken van stormen zijn. De donkere banden ten noorden van de evenaar hebben minder bewolking en reflecteren minder licht.

De ring die op de foto vaag te zien is, is stof van de maan Adrastea, die een snelheid van 31,37 km/s heeft. De zwaartekracht van Adrastea houdt de ring op zijn plek.

De witte vlekjes onderaan de foto geven licht weer van sterrenstelsels die op de verre achtergrond van de foto schijnen.