Telescopen

Observatorium kijkt ’s nachts naar sterren

Telescopen laten ons het heelal zien

De telescoop is rond 1600 uitgevonden in de Nederlanden. In 1609 werd het ontwerp verbeterd door de Italiaanse sterrenkundige Galileo Galilei, die er astronomische verschijnselen mee observeerde. Zo was Galilei de eerste die met een telescoop de fasen van Venus, de ringen van Saturnus en de vier grootste manen rond Jupiter waarnam. Sindsdien heeft de telescoop zich sterk ontwikkeld, en nu wordt hij gebruikt om het zonnestelsel te bestuderen en te zoeken naar exoplaneten verder in de Melkweg. Ga op ontdekking in onze artikelen en lees meer over de enorme rol die telescopen spelen bij de verkenning van de ruimte.

Hubbletelescoop

De Hubbletelescoop werd in 1990 gelanceerd en is nog steeds in gebruik. Hij is genoemd naar de astronoom Edwin Hubble, vooral bekend vanwege de Wet van Hubble, die op basis van waarnemingen in de ruimte bewijst dat de ruimte constant uitdijt.
Het is de bedoeling dat de Hubbletelescoop in 2021 definitief wordt vervangen door een nieuwe telescoop. Deze James Webb-telescoop is vernoemd naar voormalig NASA-directeur James E. Webb, die het Apolloproject hielp opzetten. De Webb-telescoop is zo krachtig dat hij onder meer de atmosfeer van exoplaneten kan analyseren. Wetenschappers hopen daarom dat de James Webb leven op andere planeten kan aantonen.

Hubbletelescoop in actie

© Shutterstock
Bladzijde 1 / 2