Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Telescopen

Observatorium kijkt ’s nachts naar sterren

Telescopen laten ons het heelal zien

De telescoop is rond 1600 uitgevonden in de Nederlanden. In 1609 werd het ontwerp verbeterd door de Italiaanse sterrenkundige Galileo Galilei, die er astronomische verschijnselen mee observeerde. Zo was Galilei de eerste die met een telescoop de fasen van Venus, de ringen van Saturnus en de vier grootste manen rond Jupiter waarnam. Sindsdien heeft de telescoop zich sterk ontwikkeld, en nu wordt hij gebruikt om het zonnestelsel te bestuderen en te zoeken naar exoplaneten verder in de Melkweg. Ga op ontdekking in onze artikelen en lees meer over de enorme rol die telescopen spelen bij de verkenning van de ruimte.

Hubbletelescoop in actie
© Shutterstock

Hubbletelescoop

De Hubbletelescoop werd in 1990 gelanceerd en is nog steeds in gebruik. Hij is genoemd naar de astronoom Edwin Hubble, vooral bekend vanwege de Wet van Hubble, die op basis van waarnemingen in de ruimte bewijst dat de ruimte constant uitdijt.
Het is de bedoeling dat de Hubbletelescoop in 2021 definitief wordt vervangen door een nieuwe telescoop. Deze James Webb-telescoop is vernoemd naar voormalig NASA-directeur James E. Webb, die het Apolloproject hielp opzetten. De Webb-telescoop is zo krachtig dat hij onder meer de atmosfeer van exoplaneten kan analyseren. Wetenschappers hopen daarom dat de James Webb leven op andere planeten kan aantonen.

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg