De waarneming werd gedaan door de telescoop Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment – ofwel CHIME, die ideaal is voor het observeren van FRB’s.
De meeste andere radiotelescopen hebben een zeer nauw blikveld en maken daardoor veel minder kans om de snelle flitsen te spotten.
CHIME scant de gehele hemel op signalen en kan enorme hoeveelheden data verzamelen: 7 terabyte per seconde. Dat is 5 procent van al het internetverkeer.
De ontdekking van de vele flitsen is op zich al opvallend, maar de onderzoekers denken dat het nog maar het topje van de ijsberg is. Op basis van hun data concludeerden ze dat de aarde door circa 800 FRB’s per etmaal wordt getroffen. Dat is om de minuut een flits.
VIDEO: CHIME is gemaakt om radioflitsen te spotten
Ondanks de vele observaties is nog steeds niet duidelijk waardoor de FRB’s worden uitgezonden.
Een van de bestaande theorieën is dat ze afkomstig zijn van botsingen tussen zwarte gaten en neutronensterren, en dat zou heel goed kunnen kloppen. In elk geval heeft CHIME de bron van een flits geïdentificeerd als de neutronenster SGR 1935+2154 op circa 30.000 lichtjaar afstand.
Waarom de straling precies wordt uitgezonden en waarom sommige FRB’s met een vast interval lijken te worden herhaald, is nog een mysterie.