De spiraalarmen van het Bodestelsel zijn goed te zien door een telescoop, maar je kunt het stelsel ook met een gewone verrekijker bekijken. 

© NASA / MARKUS SCHOPFER

Tweeling van de Melkweg staat hoog aan de hemel

De enorme spiraalarmen van het Bodestelsel zijn als een spiegelbeeld van die van de Melkweg. En al staat het stelsel 12 miljoen lichtjaar ver weg, je kunt het gewoon met je verrekijker bekijken.

3 januari 2018 door Jesper Grønne

Het Bodestelsel of Messier 81 lijkt als twee druppels water op onze eigen Melkweg. Net als de Melkweg is het Bodestelsel een spiraalstelsel met honderden miljarden sterren en een diameter van rond de 100.000 lichtjaar. 

Het Bodestelsel is het grootste van de zogeheten M81-groep, en het grote stelsel is duidelijker vanaf de aarde waar te nemen dan enig ander stelsel buiten onze eigen groep.

Het Bodestelsel neemt bijna evenveel plaats aan de nachtelijke hemel in als de maan, maar het licht is zo zwak dat je een verrekijker nodig hebt om het te kunnen zien.

GA OP ONTDEKKING in het heelal met een abonnement op Wetenschap in Beeld

Zo doe je dat

  • De periode tussen 15 en 20 februari is ideaal om het Bodestelsel te observeren. Dan is het licht van de maan zwak en staat het stelsel ongebruikelijk hoog aan de hemel.
  • Rond middernacht staat het stelsel hoger dan 75 graden boven de horizon in noordelijke richting. Iets ten oosten van het Bodestelsel zie je het sterrenbeeld Grote Beer. 
  • Met een telescoop van minimaal 6 inch zie je het stelsel duidelijk met de zwakkere spiraalstructuur eromheen. Met een gewone verrekijker zie je het stelsel als een duidelijk, maar wat vaag ovaal object zonder details.

Wist je dat?

Het Bodestelsel bevindt zich zo’n 12 miljoen lichtjaar van de aarde, maar anders dan andere grote en verre sterrenstelsels beweegt het Bodestelsel naar de Melkweg toe. 

Dat blijft vermoedelijk niet eeuwig zo, want de buurstelsels trekken het de andere kant op. 

Mis nooit meer het belangrijkste wetenschappelijke nieuws – ontvang de NIEUWSBRIEF van Wetenschap in Beeld rechtstreeks in je inbox

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: