Shutterstock

Melkweg verlicht nachtelijke hemel

TIPS VOOR DE ZOMER: Op dit moment is het centrum van ons sterrenstelsel zichtbaar boven de horizon. Dit centrum bestaat uit maar liefst 10 miljard oeroude en felle sterren.

OVER HET CENTRUM VAN DE MELKWEG

Het centrale deel van ons sterrenstelsel, de Melkweg, is tegen het einde van de zomer als een lichtgevende band aan de hemel te zien.

Het galactische centrum bevat tot wel 20 procent van alle massa in ons sterrenstelsel en is in feite een grote schijfvormige zwerm die bestaat uit 10 miljard sterren.

Volgens astronomen is deze cluster ontstaan als gevolg van een botsing met een ander sterrenstelsel, zo’n 8 tot 10 miljard jaar geleden.

Zwerm verbergt zwart gat

Vier miljoen keer zo zwaar als de zon – achter de miljarden oeroude sterren in het centrum van ons sterrenstelsel zit een enorm zwart gat verborgen.

Schijfvormige sterrenzwerm in het midden

De kern van de Melkweg bestaat uit een 10.000 lichtjaar brede band.

1

Centrum van de Melkweg is zwart gat

In het centrum van de Melkweg bevindt zich een zwart gat dat vier miljoen keer zo zwaar is als de zon.

2

Zicht belemmerd door gas en stof

Donkere wolken van gas en stof belemmeren ons zicht op het centrum van ons sterrenstelsel.

3

Hier woon jij

De aarde is ongeveer 27.000 lichtjaar verwijderd van het middelpunt van de Melkweg.

4
© Shutterstock

Misschien foto’s van zwart gat

De lichtgevende zwerm is zichtbaar boven de horizon. In het verlengde ervan loopt een witte band van sterren tot hoog aan de hemel – dit zijn de sterren in de spiraalarmen van de Melkweg.

Het lijkt alsof de witte band vol grote gaten zit, maar dat is niet zo. Deze ‘gaten’ zijn enorme wolken van gas en stof – een miljoen keer zo zwaar als de zon – die zich tussen de aarde en de schijf met sterren bevinden.

Deze wolken blokkeren ook het zicht op het zwarte gat Sagittarius A, waar de hele Melkweg omheen draait. Gelukkig bereiken radiogolven van Sagittarius A de aarde wel, zodat wetenschappers het alsnog
kunnen onderzoeken. Ze hopen zelfs dat ze binnenkort een foto van het zwarte gat kunnen maken.

ZO GA JE TE WERK

© Stellarium

Dit moet je doen

WAAR?

Zoek een donkere plek op met goed uitzicht op de zuidwestelijke horizon. Als er een grotere stad binnen een straal van 30 kilometer ligt, kan de lichtvervuiling zo hevig zijn dat je het licht van de Melkweg niet meer kunt zien.

WANNEER?

Ga vlak na middernacht naar buiten tegen het einde van juli/begin van augustus. Dan ligt een gedeelte van het centrum van de Melkweg boven de horizon en heb je zo weinig mogelijk last van de maan.

HOE?

Om te Melkweg te fotograferen heb je een groothoekobjectief en een goed statief nodig. Stel de sluitertijd in tussen de 15 en 30 seconden voor het beste resultaat.