Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Melkweg verlicht nachtelijke hemel

TIPS VOOR DE ZOMER: Op dit moment is het centrum van ons sterrenstelsel zichtbaar boven de horizon. Dit centrum bestaat uit maar liefst 10 miljard oeroude en felle sterren.

Shutterstock

OVER HET CENTRUM VAN DE MELKWEG

Het centrale deel van ons sterrenstelsel, de Melkweg, is tegen het einde van de zomer als een lichtgevende band aan de hemel te zien.

Het galactische centrum bevat tot wel 20 procent van alle massa in ons sterrenstelsel en is in feite een grote schijfvormige zwerm die bestaat uit 10 miljard sterren.

Volgens astronomen is deze cluster ontstaan als gevolg van een botsing met een ander sterrenstelsel, zo’n 8 tot 10 miljard jaar geleden.

Zwerm verbergt zwart gat

1 / 4
1234

Vier miljoen keer zo zwaar als de zon – achter de miljarden oeroude sterren in het centrum van ons sterrenstelsel zit een enorm zwart gat verborgen.

© Shutterstock

Misschien foto’s van zwart gat

De lichtgevende zwerm is zichtbaar boven de horizon. In het verlengde ervan loopt een witte band van sterren tot hoog aan de hemel – dit zijn de sterren in de spiraalarmen van de Melkweg.

Het lijkt alsof de witte band vol grote gaten zit, maar dat is niet zo. Deze ‘gaten’ zijn enorme wolken van gas en stof – een miljoen keer zo zwaar als de zon – die zich tussen de aarde en de schijf met sterren bevinden.

Deze wolken blokkeren ook het zicht op het zwarte gat Sagittarius A, waar de hele Melkweg omheen draait. Gelukkig bereiken radiogolven van Sagittarius A de aarde wel, zodat wetenschappers het alsnog
kunnen onderzoeken. Ze hopen zelfs dat ze binnenkort een foto van het zwarte gat kunnen maken.

ZO GA JE TE WERK

© Stellarium

Dit moet je doen

  • WAAR?

    Zoek een donkere plek op met goed uitzicht op de zuidwestelijke horizon. Als er een grotere stad binnen een straal van 30 kilometer ligt, kan de lichtvervuiling zo hevig zijn dat je het licht van de Melkweg niet meer kunt zien.

  • WANNEER?

    Ga vlak na middernacht naar buiten tegen het einde van juli/begin van augustus. Dan ligt een gedeelte van het centrum van de Melkweg boven de horizon en heb je zo weinig mogelijk last van de maan.

  • HOE?

    Om te Melkweg te fotograferen heb je een groothoekobjectief en een goed statief nodig. Stel de sluitertijd in tussen de 15 en 30 seconden voor het beste resultaat.

Lees ook:

Sterrenstelsels

Melkweg ontstond uit chaos

10 minuten
Sterrenstelsels

Heel november: Het Andromedastelsel komt op bezoek

2 minuten
Zwarte gaten

Centrum van de Melkweg zit vol zwarte gaten

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg