Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kosmische buur wordt zichtbaar

STERRENGIDS: Hij is 2,5 miljoen lichtjaar ver weg, maar je kunt hem met het blote oog zien. In november komt de buurman van de Melkweg, het Andromedastelsel, tevoorschijn aan de nachtelijke hemel.

JPL-Caltech/NASA

Over Andromeda

In november is de naaste buur van de Melkweg, het Andromedastelsel, de hele nacht op. Het ligt 25,5 triljoen kilometer – of 2,7 miljoen lichtjaar – van de aarde vandaan en is veruit de verste verzameling objecten die je met het blote oog kunt zien.

Met zijn biljoen sterren is het Andromedastelsel niet alleen dubbel zo groot als ons sterrenstelsel, de Melkweg, maar ook het grootste sterrenstelsel in de Lokale Groep: de groep waar ook de Melkweg onder valt.

Het buurstelsel van de Melkweg, Andromeda

De Melkweg en Andromeda botsen over 4 miljard jaar. De zwarte gaten in het hart van de stelsels versmelten en de spiraalarmen worden aan flarden gedraaid. Ten slotte ontstaat er een nieuw, elliptisch stelsel rond het nieuwe zwarte gat.

© Shutterstock

De groep bestaat uit 30 à 40 sterrenstelsels die elkaar vasthouden met hun onderlinge zwaartekracht – en dus niet met een groot zwart gat in het midden.

De Melkweg en Andromeda lijken op elkaar: het zijn allebei spiraalstelsels met een lichtgevende ring eromheen, een halo, van ronde sterrenhopen die ook weer op elkaar lijken in uiterlijk en structuur.

Gids voor Andromeda

© Stellarium

  • WAAR EN WANNEER?

    De hele maand november vind je het Andromedastelsel rond 22.00 uur op circa 70 graden boven de zuidwestelijke horizon. In de loop van de nacht komt het steeds lager te staan.

  • ZICHTBAARHEID

    Zonder telescoop zie je alleen de kern van het stelsel, die bestaat uit miljoenen sterren relatief dicht bij elkaar. De volle omvang van het stelsel wordt pas zichtbaar met een grote telescoop.

    Om foto’s van Andromeda te maken kun je een camera met telelens op je telescoop zetten. Je hebt wel een cameramotor nodig om de beweging van de nachtelijke hemel te kunnen volgen.

Lees ook:

Sterrenstelsels

23 maart: Tweelingzusje van de Melkweg troont hoog aan de hemel

3 minuten
Sterrenstelsels

Zie het buurstelsel van de Melkweg

2 minuten
De Melkweg
Sterrenstelsels

Zo veel weegt de Melkweg

5 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg