Het buurstelsel van de Melkweg komt op bezoek

Half oktober kun je het dichtstbijzijnde sterrenstelsel, Andromeda, met het blote oog ontwaren. En met een kleine telescoop kun je het bezoek van de kosmische gigant helemaal mooi zien.

Andromeda

Half oktober zie je Andromeda tot in detail met een kleine telescoop die 40 keer kan vergroten. De dwergsterrenstelsels M110 en M32, die zich in de buurt van Andromeda bevinden, zijn ook goed aan de nachtelijke hemel te zien.

© Boven: JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK, Onder: NASA; ESA; Z. LEVAY AND R. VAN DER MAREL, STSCI; T. HALLAS, AND A. MELLINGER

Zelf zien

Midden oktober zie je op een heldere avond het Andromedastelsel met het blote oog.

De sterrenrijke kern van het stelsel is te zien als een wat vage ster hoog aan de hemel, een paar handbreedtes ten zuidoosten van het punt pal boven je.

Een telescoop met 40x vergroting geeft je de beste ervaring van het grote stelsel, dat in zijn geheel aan de hemel een gebied beslaat van zes keer de vollemaan.

Naast Andromeda zie je de twee dwergsterrenstelsels M110 en M32, die vlak bij het grote stelsel staan. M110 zie je net onder Andromeda en M32 vlak boven de kern.

Zo doe je dat

  • Om Andromeda met het blote oog te zien zoek je een donker plekje op met zo min mogelijk straatverlichting. Een natuurgebied of een plek op het platteland is het beste.

  • Op een plek met enige lichtvervuiling kun je het stelsel ook goed zien als je een telescoop met een filter gebruikt, dat het gelige kunstlicht eruitfiltert.

  • Om goede foto’s van Andromeda te nemen zet je een spiegelreflexcamera met telelens op de telescoop. De telescoop moet een koppelstuk voor je camera hebben, plus een motortje dat de beweging aan de hemel volgt.