Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De paardenkopnevel, een donkere wolk, komt tevoorschijn uit het sterrenbeeld Orion.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK
Heelal - Sterrenstelsels

Gigantische zwarte wolken verduisteren de Melkweg

Op een maanloze nacht in november kun je donkere sterrennevels zien die het zicht op het centrum van het sterrenstelsel belemmeren. Stof dus je telescoop af om indrukwekkende beelden van de zwarte wonderen van de Melkweg op te vangen.

Tussen de sterren van het heelal zweven gigantische donkere wolken van sterrenstof. Op een heldere avond rond nieuwemaan, als de maan op zijn zwakst schijnt, kun je deze donkere gaswolken, die het licht van het centrum van de Melkweg tegenhouden, met het blote oog waarnemen.

Met een telescoop heb je echter een nog veel beter zicht op de donkere wolken van ons sterrenstelsel, waaronder de zogenoemde paardenkopnevel. Je kunt ook donkere wolken zien in de verre stelsels M64, M65 en M104.

Sommige donkere wolken zijn moeilijk rechtstreeks te zien met een telescoop. Maar als je er een foto van neemt, zie je ze vaak wel duidelijk op het scherm.

Zo doe je dat

  • Om de donkere nevels van de Melkweg te kunnen zien, moet je een plek zonder lichtvervuiling opzoeken. Een nacht rond nieuwemaan, die op 18 november valt, is het beste tijdstip.
  • Je vindt de donkere wolken het snelst als je een telescoop met een zogenoemd GoTo-systeem gebruikt. Dat draait de telescoop zelf in de juiste richting aan de sterrenhemel.
  • Je kunt de paardenkopnevel fotograferen als je ‘IC 434’ intoetst op het GoTo-systeem. Gebruik een camerabehuizing met een passende tussenring op de telescoop, focus en belicht bijvoorbeeld 30 seconden.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg