Bron van mysterieus ruimtesignaal ligt in ver dwergsterrenstelsel

Radiosignalen uit de ruimte stellen onderzoekers al jaren voor een raadsel. Maar nu hebben ze de bron van een ervan getraceerd: een klein, krachtig sterrenstelsel op 3 miljard lichtjaar van ons vandaan.

12 januari 2017 door Karine Kirkebæk

Sinds een jaar of tien vangen we af en toe een radiopuls uit de ruimte op van enkele milliseconden.

Lange tijd kon de oorsprong van deze signalen – zogeheten fast radio bursts – niet worden gevonden. Allerlei verklaringen werden geopperd, van aliens tot versmeltende sterren.

Een groot onderzoeksteam heeft echter de bron van een van deze mysterieuze pulsen gelokaliseerd. Hun rapport is gepubliceerd in Nature.

Sterrenstelsel ligt in Voerman

De onderzoekers hebben het signaal getraceerd tot een dwergsterrenstelsel in het sterrenbeeld Voerman.

> > Lees meer over de mysterieuze radiopulsen.

De massa van het dwergsterrenstelsel dat de signalen voortbrengt, is slechts 1 procent van die van de Melkweg.

Oorsprong is temperamentvolle ster

'Deze radiopulsen moeten enorme hoeveelheden energie bevatten om van een afstand van 3 miljard lichtjaar zichtbaar te zijn,' aldus Shami Chatterjee van de Cornell University in de VS in een persbericht.

De wetenschappers denken dat een zogeheten magnetar verantwoordelijk is voor de energie-uitbarstingen. Een magnetar is een jonge neutronenster met een enorm magnetisch veld. Neutronensterren hebben een straal van slechts 10 tot 20 kilometer, maar hun massa is twee keer die van de zon. Ze ontstaan na een supernova, dus nadat een ster zijn energie heeft verbruikt en sterft.

18 mysterieuze signalen

De eerste signalen werden ontdekt in 2007, en sindsdien hebben reusachtige telescopen over de hele wereld in totaal 18 van deze radiopulsen opgevangen.

En nu kunnen de onderzoekers astrofysische analyses maken van de uitbarstingen, in plaats van slechts naar hun herkomst te gissen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: