Astronomen vullen ze in: Witte plekken in de Melkweg

De Gaia-telescoop heeft de meest gedetailleerde kaart van de Melkweg ooit opgeleverd. Nieuwe ontdekkingen werpen licht op de mysterieuze donkere materie en helpen te bepalen waar we in de toekomst naar andere beschavingen moeten zoeken.

© ESA/NASA

Gaia’s waarnemingen van dwergstelsels, planeetloze clusters en sterrenstromen maken ons bewust van de hoeveelheid donkere materie in het stelsel.

En ze doen vermoeden dat de Melkweg sterren steelt van passerende sterrenstelsels.

##

Familieportret geeft structuur Melkweg prijs

De Melkweg valt te verdelen in drie hoofdelementen: een dunne en een dikke schijf en een bolvormige wolk, de halo.

Dankzij Gaia’s nieuwe metingen van de lichtsterkte en bewegingen van sterren konden de astronomen 4 miljoen sterren categoriseren op basis van hun massa, ouderdom en chemie.

1. **De dunne schijf **is de crèche van het sterrenstelsel

De dunne schijf, die zich midden in het stelsel bevindt, bevat veel grote, jonge en hete sterren. Dat duidt erop dat er in de kern van de Melkweg nog veel nieuwe sterren ontstaan.

2. **De dikke schijf **heeft geen materiaal voor nieuwe sterren

Anders dan bij de dunne schijf is de rechter bovenhoek van het diagram voor de dikke schijf rond de dunne schijf vrij leeg. Hier is dus niet veel materiaal aanwezig waar grote sterren van gevormd kunnen worden.

3. D**e halo telt twee families van sterren**

Voor het eerst is gebleken dat de hoofdserie van de halo twee sterrenfamilies telt. Waarom dat zo is, is nog niet bekend, maar mogelijk is de ene familie door de Melkweg geadopteerd na de botsing met een ander stelsel.