Shutterstock
Silhouet voor de sterrenhemel

Zullen de sterren aan de hemel verdwijnen?

Nu astronomen ons vertellen dat het universum uitdijt, zullen de sterren dan niet op een gegeven moment verdwijnen uit de nachthemel die wij zien?

De uitdijing van het heelal zal er nooit voor zorgen dat er sterren uit onze nachthemel verdwijnen.

Bijna alle sterren die we kunnen zien, bevinden zich in ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg, en de afstand tussen sterren in de Melkweg groeit niet.

De uitdijing van het universum vindt namelijk plaats tussen de zogeheten sterrenhopen. Daarbinnen wint de zwaartekracht het van de uitdijing van het heelal. Er is dus geen uitdijing in de afstand tussen de sterrenstelsels in een sterrenhoop of tussen sterren in een sterrenstelsel.

We krijgen meer sterren aan de hemel

Eigenlijk komt het grootste sterrenstelsel in onze hoop, Andromeda, steeds iets dichter bij de Melkweg, met een snelheid van 110 km/s. Over zo’n 4 miljard jaar zullen de twee sterrenstelsels botsen en samensmelten.

Andromeda-sterren vullen de nachtelijke hemel

Over 4 miljard jaar zal de hemel veel voller staan met sterren, omdat ons sterrenstelsel dan samensmelt met Andromeda.

Nachthemel
© NASA/ESA/Z. Levay & R. van der Marel (STScI)/T. Hallas & A. Mellinger

1. Andromeda is een mistige plek

Nu is de afstand tot ons buursterrenstelsel zo’n 2,5 miljoen lichtjaar. Tijdens een donkere nacht kun je het sterrenstelsel met het blote oog zien: het is die mistige schijf aan de hemel.

Sterrenhemel
© NASA/ESA/Z. Levay & R. van der Marel (STScI)/T. Hallas & A. Mellinger

2. Sterrenstelsels komen samen

Over 3,75 miljard jaar is Andromeda zo dichtbij dat het een groot deel van de hemel vult. De twee sterrenstelsels beginnen te fuseren, en door de zwaartekracht vervormen ze allebei.

Sterrenhemel
© NASA/ESA/Z. Levay & R. van der Marel (STScI)/T. Hallas & A. Mellinger

3. Nieuwe sterren vullen de hemel

Over 3,9 miljard jaar zal de samensmelting grote hoeveelheden kosmisch stof en gas veroorzaken. Dat zorgt voor nieuwe sterren, waardoor de nachthemel nog lichter zal worden.

Er zullen nauwelijks botsingen ontstaan tussen individuele sterren, daarvoor is de afstand gewoonweg te groot, maar het aantal sterren aan onze nachthemel zal aanzienlijk stijgen.

Nieuwe sterren vervangen de oude

We zullen natuurlijk een aantal sterren kwijtraken omdat ze opbranden, maar daar krijgen we constant nieuwe sterren uit de kosmische nevel van stof en gas voor terug.

Kosmische nevel en stof

De nachthemel verliest sterren als ze opbranden, maar er komen nieuwe sterren voor terug die ontstaan uit de kosmische nevel van stof en gas.

© NASA/ESA & TScI

Pas over triljoenen jaren, als alle brandstof opgebruikt is, wordt de nachthemel helemaal donker. Maar tegen die tijd bestaat de aarde allang niet meer.